Nenechávejte děti polykat zubní pastu. Mohou z toho mít vážné zdravotní problémy

 Děti 
07. března 2020 10:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti břicha nebo zvracení mohou být také příznakem předávkování fluoridem Pixabay
Pokud vaše dítě často bolí bříško nebo má průjem, na vině nemusí být jídlo, ale zubní pasta. Ta totiž zdaleka není až tak neškodná, jak se jeví.

Zubní pasta není na jídlo, ale na čištění zubů. To ví asi každý z nás. Jenomže u dětí je to horší. Ty totiž té sladké a voňavé hmotě neodolají a přeci jen ochutnají. A někdy jim zachutná natolik, že ji začnou polykat. Jenomže co dělat, když je pak z ní bolí bříško, dostanou průjem nebo zvrací?

Co je špatně

To, co by mělo nejvíce pomáhat zubům, to paradoxně může ublížit lidskému zdraví. A to je právě obsah fluoridu, který nechybí ve většině dětských past. Naštěstí jeho  koncentrace není tak vysoká jako u zubních past určených pro dospělé. Při zvýšeném příjmu fluoridu však hrozí předávkování, tzv. fluoróza, což může například způsobit bělavé či žlutohnědé až hnědé skvrny na zubech, či dokonce vést k remodelaci kostí či deformaci kloubů.

Pozor na zvědavce

Jestliže dodržujete návod a dáváte dítěti skutečně na kartáček množství pasty, které odpodívá velikosti hrášku, je vše v pořádku a skutečně se nic nestane, když ji čas od času dítě spolkne. Ale určitě byste měli dbát na to, aby dítě pastu nekonzumovalo pravidelně nebo aby dítě nesnědlo celou tubu zubní pasty v domnění, že je to nějaká sladkost. Po konzumaci velkého množství zubní pasty však hrozí bolest bříška, nevolnost, zvracení či průjem. 

Neutralizace vápníkem

Pokud máte podezření, že je nevolnost vašeho dítěte způsobena právě zubní pastou nebo jste jej přistihli při její konzumaci, jděte v první řadě na to pomocí vápníku. Fluor se totiž s vápníkem váže. Použijte například mléko nebo jogurt.

Proč se fluoridu nevyhýbat

Samozřejmě, že to neznamená, že byste měli přestat dítěti kupovat zubní pasty s fluoridem. Naopak. Jeho funkce je poměrně důležitá. Fluorid posiluje zuby a pomáhá zubní sklovině v reminalizačním procesu, což znamená, že se minerály, jako je například vápník, ukládají zpět do zubů. Díky tomu jsou pak zuby silnější a také odolnější proti zubnímu kazu. To jsou skutečně vědecky prokázaná fakta. 

Dodržujte množství

Aby fluorid neškodil, je vždy potřeba dodržovat jeho doporučené množství. Proto si pamatujte, že nejmenší děti by si měly čistit zuby pastou s obsahem fluoridu 250 – 500 ppm. Starší děti, tedy ty školního věku, mohou mít pastu s fluoridem do 1 000 ppm. Vhodné množství fluoridu pro dospělé je udáváno v rozmezí 1 000 – 1 500 ppm.

Jsou bezfluoridové pasty bezpečné?

Samozřejmě, že na trhu se dají pořídit i zubní pasty, které neobsahují žádný fluorid. A v poslední době se také stávají i velkým hitem. U těch nejmenších dětí mají určitě i své opodstatnění. Nicméně i zde hrozí určité riziko. Řada těchto past či gelů obsahuje sorbitol, který má projímavé účinky. Vždy je potřeba dodržovat jednu zásadu, bez ohledu na to, jakou pastu používáte. U dětí je potřeba hlídat, aby pastu nepolykaly a také je nenechávat čistit si zuby samotné. Proč to není správné, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum