Jak poznáte, že má vaše dítě ADHD

 Děti 
16. února 2020 07:24 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Porucha ADHD je u dětí stále častější Depositphotos
Porucha pozornosti s hyperaktivitou nazývaná ADHD patří mezi stále častější vývojové neurologické poruchy, které se projevují již od dětství. A není dobré ji podceňovat. Až v 50 procentech případů totiž přetrvává i do dospělosti.

Příčina vzniku ADHD je neznámá, ale je tu několik možných spouštěčů této poruchy. Často souvisí s geny a dědičností a rovněž s abnormálním vývinem nervového systému. V této souvislosti se stále častěji mluví o vyšším věku otců a enviromentálních dopadech.

ADHD lze rozpoznat už v druhém roce věku dítěte

Projevy této poruchy se liší u každého dítěte a rovněž také podle pohlaví. Obecně odborníci konstatují, že chlapci jsou často hyperaktivní a neposední, zatímco dívky jsou zase spíše tiché a zádumčivé se sklony k nepozornosti a dennímu snění.

Rozhodně by rodiče měli zpozornět ve chvíli, kdy u svých malých dětí pozorují nejčastější příznaky ADHD, mezi něž patří výrazné potíže se soustředěním a udržením pozornosti, fantazírování, problémy s následováním pokynů, kdy dítě budí dojem, že neposlouchá. Dále rovněž problémy s organizováním úkolů a činností dětí, časté ztrácení věcí, neposednost, upovídanost, vyrušování a skákání druhým do řeči, netrpělivost.

O své děti se ale nemusíte bát v případě, kdy sice nezvládají školní učivo, ale jejich vztahy doma s rodinou a kamarády jsou standardní. Totéž platí i u dětí, které jsou sice hyperaktivní a nesoustředěné, ale jejich známky a kontakty s ostatními dětmi  jsou v pořádku.

Pokud máte podezření, že vaše dítě by mohlo mít ADHD, určitě neváhejte s návštěvou lékaře. Standardní terapie pro děti trpící ADHD zahrnuje léky, vhodné vzdělávání, trénování disciplíny a psychoterapii. ADHD sice nelze vyléčit, ale její projevy se dají maximálně zmírnit.

V případě, že rodiče léčbu dítěte s ADHD podcení, je velmi pravděpodobné, že jeho porucha ovlivní i jeho dospělý život a vztahy v něm. Právě do dospělého života si neléčené děti s ADHD přinesou psychické problémy, které mohou přejít až ve vážná psychická onemocnění typu bipolární poruchy, nízké sebevědomí a v neposlední řadě také problémy s navazováním a udržováním vztahů. V mnohých případech mají v dětství neléčení dospělí s ADHD sklony k alkoholismu a užívání drog. Dále čtěte: Jaký vliv má vysoký věk otce na zdraví dítěte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008