Většina rodičů ukládá děti do auta nesprávně

 Děti 
24. prosince 2019 10:03 / Mirka Malá
  4
📷
4 fotografie v galerii
Správné zajištění sedačky a připoutání je základ Depositphotos
Téměř dvě třetiny dětí necestují autem správně, ani bezpečně, jak zjistila britská organizace Child Seat Safety. Nejedná se přitom pouze o nepoužívání povinných dětských sedaček, ale také o další chyby, které mohou mít vážné následky v případě nehody.

Uvedená studie například zdůrazňuje, že ve většině případů je používán nevhodný zádržný systém nebo děti nejsou správně připoutány. Podle španělského ministerstva dopravy může správné používání zádržných systémů snížit riziko smrtelných následků nehod o 75 % a poranění o 90 %. Vše, co je zapotřebí udělat, je dodržovat několik základních pravidel.

1. Používejte homologovanou dětskou sedačku v souladu s hmotností a výškou dítěte: Samotný věk není určujícím faktorem pro nalezení vhodného druhu dětské sedačky. Rozhodující je hmotnost a tělesná výška dítěte. Důkladně zvažte, zda se rozhodnete pro použitou dětskou sedačku, protože vlastnosti materiálů se mohou po delší době zhoršit a sedačka v důsledku toho nemusí již poskytovat dostatečnou ochranu. 

2. Dětská sedačka musí být vždy na zadních sedadlech. Ta jsou totiž zdaleka nejbezpečnějším místem pro cestování.

3. Je důležité, abyste si správně přečetli návod k připevnění dětské sedačky. Před každou jízdou zkontrolujte, že je sedačka správně připevněna. 

4. Utáhněte popruhy na dětské sedačce. Popruhy bývají často velmi uvolněné, aby děti měly větší volnost pohybu. To však může mít vážné následky v případě kolize. Bezpečnostní popruhy by měly být napnuté a měly by těsně přiléhat k tělu. Můžete to vyzkoušet tlakem na popruh. Pokud se prohne, trochu jej přitáhněte.

 

5. Přepravujte děti zády ke směru jízdy co nejdéle. Krk dítěte neunese v případě čelní kolize hmotnost hlavy, která po nárazu pokračuje v pohybu vpřed. Minimálně do věku 15 měsíců musí být děti přepravovány v dětských sedačkách situovaných zády ke směru jízdy.

6. Nečiňte žádné výjimky ani při krátkých jízdách. Riskantní chování bývá nejčastější při pravidelných jízdách, například z domova do školy. Nemálo řidičů také dovoluje starším dětem, aby se připoutávaly samy bez následné kontroly, zda tak učinily správně.

7. Při jízdách, trvajících jen několik minut, bývá mnoho dětí usazeno do sedaček v bundě či dokonce s batohem. Bezpečnostní pás pak nemůže těsně přiléhat k tělu dítěte. Batoh dokonce může zabránit správné funkci bezpečnostního zádržného systému. Přestože se jedná o jízdu na krátkou vzdálenost, nikdy byste neměli zapomínat, že bezpečnost je prioritou od okamžiku, kdy se rozjedete.

8. V případě nehody musí být děti vyprošťovány z vozidla ve své dětské sedačce, pokud je to samozřejmě možné. Nepřenášejte je v náručí, pokud nehrozí bezprostřední nebezpečí, protože by tím mohlo dojít k vážnému poranění. Dále čtěte: Je vaše dítě závislé na internetu? Zde jsou rady, co s tím.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008