Jak zvládnout Mikuláše s čerty bez slziček?

 Děti 
29. listopadu 2019 16:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvláště malé děti věří, že jde o reálné pohádkové postavy Pinterest
A je to tady. Už za týden vyrazí do ulic známá pohádková trojice v podání Mikuláše, čerta a anděla. Jejich návštěvu lze zvládnout bez traumatu a slz. Jak?

Někomu možná v dětství nechával Mikuláš za oknem balíček, ale řada rodičů si určitě pamatuje na moment, kdy u jejich dveří zazvonila tato trojice na zvonek. V každém dítěti se uvnitř mísila zvědavost se strachem, jak to celé dopadne. Tyto pocity určitě přetrvávaly až do doby, než jste přišli na to, jak to ve skutečnosti s touto svatou trojicí vlastně je. Jenomže ty samé pocity teď mají i vaše děti. A dost možná právě proto byste k nim Mikuláše se svými pomocníky nepustili. Přitom podle některých psychologů to zase až tak na škodu není.  

Překonání strachu

Každý člověk se někdy dostane do situace, kdy musí překonávat svůj strach. A vlastně se tomu učí již od dětství s pomocí různých výchovných metod. Svým způsobem i Mikuláš s andělem a čertem by mohli být bráni jeko jedna z výchovných praktik, která dítě učí vítězit nad svým strachem. 

Dobro vítězí nad zlem

Samozřejmě to neznamená, že by dítě mělo být doslova čerty strašeno nebo jim dokonce strkáno, aby si jej "vzali do pekla". Čert totiž rozhodně výchovné selhání rodičů nenapraví. Překonávat strach musí dítě v láskyplném prostředí, ve kterém se cítí bezpečně. Navíc je velmi důležité, aby čert přišel v doprovodu Mikuláše, který ho usměrňuje a krotí. Dítě vidí, že Mikuláš je ten, kdo má poslední slovo a nakonec dá dětem nadílku. Je to jako v pohádce. Dobro tak vítězí nad zlem. A to je pro dítě hodně důležité.

Stůjte při něm

Aby však dítě svůj strach překonalo, potřebuje především cítit oporu a jistotu svých nejbližších, tedy rodičů. Rozhodně se tedy vyvarujte toho, abyste se spolčili s čertem. Dítě by to vnímalo jako vaši zradu. Uvědomte si, že děti v předškolním věku vnímají tuto trojici jako reálné pohádkové bytosti. Když pro ně ale bude vaše náruč otevřená, svůj strach překonají mnohem snadněji a potvrdí si, že domov je to nejbezpečnější místo na světě. Strach dětí rozhodně nelze podceňovat. Jak pomoci dětem čelit strachu, jsme psali zde.

Nepodceňte přípravu

Důležité je, abyste si dopředu s herci ujasnili určitá pravidla. Je určitě lepší se předem domluvit, jak bude nadílka probíhat. Zabráníte tak například děsívému řádění čertů nebo příliš opilé nepříjemné trojici. Mikuláši sepište nejenom negativa dítěte, ale zvláště jeho pozitiva, které je důležité při nadílce vyzdvihnout. Jenom díky tomu si můžete mikulášskou nadílku skutečně užít bez slz a traumatu. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008