Máte-li dvojčata a staršího sourozence, nikdy ho nenechávejte stranou

 Děti 
17. ledna 2020 11:47 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starším dvojčatům můžete svěřit miminko i na hlídání Depositphotos
Rodiny s dvojčaty jsou často předmětem zájmu a obdivu. Jenže jak do toho všeho zapadají bratři a sestry dvojčat? Jak se cítí a jak reagují starší sourozenci, když do rodiny přibudou dvojčata, a jak je můžeme na tuto událost připravit?

Každé dítě potřebuje být připraveno na narození nového brášky nebo sestřičky. Při očekávaném narození dvojčat musí být malé dítě velmi pečlivě připraveno, aby jej tato událost nezdrtila. Zatímco jedno miminko většinou zapadne do rodinné rutiny celkem snadno, dvojčata obvykle rodinný život obrátí vzhůru nohama. A proto je mnohem jednodušší vše zvládnout, je-li dítě předem připraveno na změny, které nastanou.

Starší sourozenec může mít pocit, že své rodiče už nebude zajímat, že bude postaveno na druhou kolej a že o vás přijde. Je na vás, abyste již v době těhotenství své dítě přesvědčili, že pro něho se vůbec nic nemění, naopak, že on bude ten „velký“ brácha nebo ségra a že jim budete moc vděčni za jejich pomoc. Dokonce, že na ně spoléháte, protože bez něj byste to nezvládli. Tím dosáhnete toho, že se vaše první dítě začne na dvojčátka těšit.

Po příjezdu z porodnice

Někdy jsou rodiče novorozených dvojčátek zejména zpočátku tak unaveni a vyčerpáni starostmi kolem nich, že jim nezbývají síly na hraní si a věnování se staršímu dítěti, které to špatně nese a žárlí. Rodiče pak cítí vinu, čímž se situace ještě zhorší. Pokusme se najít východiska z této situace.

Nechte své dítě, aby vám pomáhalo

Snažte se co nejvíce zapojovat do práce kolem dvojčat (samozřejmě s ohledem na věk staršího dítěte).  Jistě, je to spíš zkouška nervů, protože je vám jasné, že vám to spíš práci přidá. Ale jednoduché úkony jsou děti obvykle schopné zvládat a cítí se také pak náležitě hrdé. Mohou vám pomáhat připravit věci na koupání, přinést osušku, podat žínku, podat plenku, prostě cokoliv. Je nutné, abyste je za všechno hlasitě chválili a povzbuzovali je. Tím v něm vzbudíte pocit, že je skutečně nenahraditelné a bez něj byste byli úplně neschopní.

Čím je dítě starší, tím náročnější úkoly mu můžete svěřit. Může třeba jedno dvojče krmit z láhve, anebo jej dokonce i chovat. A vám odpadne jedna velká starost. Budete tak totiž mít své starší dítě pod dohledem a nemusíte se stresovat, že někde něco vyvádí.

Před každým úkonem s dvojčaty (koupání, přebalování, krmení...) se nejprve podívejte, jestli něco nepotřebuje starší dítě, a dejte mu jasně najevo, že ono první má právo na vaši pozornost. To někdy zmenšuje potřebu dítěte vyžadovat vaši pozornost právě uprostřed každého krmení. V době krmení dvojčat kojenců je velmi vhodné využít např. ke čtení staršímu sourozenci nebo k povídání si. Pokud je dítě zabráno do vlastní aktivity, je dobré krmit dvojčata v jeho blízkosti tak, abychom mohli ocenit jeho obrázky, pochválit výtvory ze stavebnice atd.

Najděte si čas pouze na staršího sourozence

Pokud se vám podaří třeba v době spánku zaúkolovat dozorem někoho jiného, věnujte se pouze a jenom staršímu sourozenci. Dejte spiklenecky mu pocítit, že teď půjdete jenom vy dva spolu nakoupit nebo jenom vy dva si půjdete hrát na hřiště nebo se projedete na kole. Oba, zejména však vaše dítě, z toho budete mít dobrý pocit a vy budete takto dokazovat jenom to, co jste svému dítěti slíbili, totiž to, že se pro něj nic nezměnilo. Zdůrazněte dítěti, že teď se věnujete právě jen jemu, oslabíte tím pocit odstrčení. Nikdy nepřipusťte, aby tento pocit vaše dítě mělo.

Dětinské chování

Někdy se může stát, že starší sourozenec “zhloupne” - tj. sníží svou inteligenční úroveň na úroveň dvojčat. Nebo začne být, nepatřičně k jeho věku, zlý na dvojčata - tu je postrčí, tu jim něco sebere či je jinak pozlobí. Je to jen žárlivost a snaha vynutit si rodičovskou pozornost, snaha vrátit staré časy. Trpělivě mu vysvětlujte, jak se má chovat. Vyvarujte se pohlavků nebo peskování. I když vás to bude stát velké úsilí, věřte, že to v pozdějších letech vděčně oceníte.

Oblékání dětí

Mnoho rodičů svá dvojčata rádo obléká stejně. Ačkoliv je na ně krásný pohled, je dobře oblékat je občas rozdílně, zvlášť u jednovaječných dvojčat to pomáhá k jejich rozlišení. Každé z nich má svou identitu a s tím, jak porostou, si budou chtít uchovat svou individualitu. Pokud však mají staršího sourozence, zkuste je někdy obléct stejně všechny tři. Při dnešním výběru oblečení to jistě nebude problém a opět je více přitáhnete k sobě.  Jak správně oblékat vaše děti čtěte zde.

Mladší sourozenci dvojčat

Mnohem jednodušší to mají rodiče, kteří po dvojčatech přinesou z porodnice jedno dítě. Dvojčata jsou už totiž zvyklá dělit se o vaši pozornost, a proto se obvyklá žárlivost jednoduše nekoná. Ale stejně jako u starších sourozenců se je snažte zapojovat do dění kolem miminka. Někteří rodiče dokonce cítí určité vysvobození z role rodičů “roztomilých dvojčátek” a začínají se konečně cítit jako normální rodina.

Mladší sourozenci nikdy nepoznali, jaké to je žít bez sourozenců-dvojčat, ale i zde se mohou objevit problémy. Pokud jsou dvojčata identická, může mladšímu dítěti trvat určitý čas, než se je naučí rozeznávat, proto je třeba ze začátku oslovuje “kluci” nebo “holky”. Přestože jednou přijde doba, kdy už oba přesně pozná, bude se mu stávat, tak jako každému, že si je občas poplete.

Neberte mladšímu sourozenci jeho dětství ve snaze chovat se k němu stejně, např. při kupování dárků. Chovejte se k němu skutečně jako k mladšímu a dárky mu kupujte přiměřené jeho věku.

Výchova dvojčat a jejich sourozenců určitě není snadná. Snažte se být trpěliví a spoléhejte na to, že to jednou přejde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008