Zima představuje pro dětské tělo velký nápor

 Děti 
25. ledna 2020 07:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti mohou zimu strávit i bez nemocí Depositphotos
Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velký nápor. Pokud na to děti nepřipravíte, snadno onemocní. Přitom stačí docela málo a vaši potomci si s nástrahami zimy hravě poradí.

Sezona častých onemocnění dětí trvá od listopadu do dubna. Znají to zejména rodiče, jejichž děti chodí do školky či do školy. Viry a bacily se totiž v dětském kolektivu snadno a hlavně rychle šíří. Izolovat dítě od kamarádů nebo ho zavřít doma není řešení. Zvolte jinou cestu. Posilte dětskou imunitu vhodnou stravou, otužováním a ochranou před nepřízní počasí.

Chraňte dětskou pleť

Při chladném počasí, ačkoli ještě nemrzne, nejvíce trpí pokožka dítěte. Je přímo vystavena nízkým teplotám a vlhkosti. Děti si rády olizují rty a v zimě je proto mají popraskané, podobně i pokožku kolem úst, která bývá červená, drsná, šupinatá. Citlivějším dětem se nepřízeň počasí podepíše i na tvářích, které zčervenají a jsou vysušené. Proto dříve, než dítě začnete oblékat na procházku, natřete mu tvářičku krémem a použijte jej i na ručičky.

Otužování je zdravé

Nebuďte s dítětem pořád jen zalezlí doma v teple. Dopřávejte si pravidelné procházky i v chladném počasí, pobyt na čerstvém vzduchu je totiž velmi důležitý pro pohodové zvládání zimy. Obléknout dítě jako cibuli je ten správný způsob, jak si vyjít na procházku v chladném počasí. Dávejte dítěti o jednu vrstvu více, než máte vy, a volte tenčí materiály. Vždy mu nasaďte čepici. Když klesnou teploty pod 10 °C, dejte dětem i rukavice a šálu. Pokud jedete autem, svlékněte dítěti teplou bundu a při delších cestách mu vyzujte boty a nasaďte ještě jedny ponožky, případně bačkůrky.

Při oblékání myslete i na plenku. Je dostatečně savá a bezpečná? Mokrá plenka je studená a v chladném počasí riskujete nejen nachlazení, ale i záněty močových cest děťátka.

Imunitu posílí vláknina i vitaminy

Největší koncentrace a rozmanitost mikrobů, které pocházejí ze všeho, s čím jste přišli do kontaktu od narození, je ve střevech. Všechny tyto mikroby pomáhají posilovat imunitní systém – čím více jste jim vystaveni, tím větší "vzorek" má imunitní systém k dispozici a dokáže pak s nimi bojovat. Proto nadměrná ochrana před bakteriemi a mikroby není u zdravých dětí vždy užitečná.

Aby tedy imunitní systém fungoval správně, je důležité, aby byla střeva v dobré kondici. A to se podaří docílit vhodným složením stravy. Děti potřebují stravu bohatou na vlákninu a dostatek tekutin. Vláknina působí na sliznici střev jako jemný kartáček. Zbavuje je nánosů a zajišťuje pravidelné vyprazdňování. Střívka tak nezlenivějí a tělo budou pravidelně zbavovat toxinů. Denní dávka vlákniny pro děti podle věku je:

  • 1 – 3 roky = 14 gramů
  • 4 – 8 let = 16 – 19 gramů
  • 9 – 13 let = 22 – 25 gramů
  • 14 – 18 let = 25 – 30 gramů

Nárazové doplňování vlákniny má opačný účinek a způsobí zácpu, proto dbejte na to, aby ji dítě přijímalo ve stravě pravidelně. Pět porcí ovoce a zeleniny denně je základ. Nejvíce vlákniny obsahují:

  • jablka
  • hrušky
  • hnědá rýže (natural)
  • celozrnné potraviny
  • čočka
  • fazole
  • pohanka
  • ovesné vločky
  • otruby
  • lněná semínka
  • kořenová zelenina

Imunitě pomůžete i probiotiky, ať už v bílých jogurtech, kefíru, kysaném zelí, nakládaných okurkách. Na začátku virové sezony a také po nemoci nasaďte dětem probiotika v kapslích.

Kromě vlákniny dopujte děti i vitaminem C a dalšími, které jsou hojně zastoupeny v čerstvém ovoci a zelenině.

Roli hraje také hygiena a spánek

Nezanedbatelným prvkem v posilování imunity je dostatečná, avšak ne přehnaná hygiena. Naučte dítě, že ruce si je potřeba mýt po použití toalety, po příchodu domů, před jídlem. Také mu vštěpujte, že se nemá dotýkat špinavýma rukama očí, nosu a úst a při kýchání a kašlání má používat kapesník.

Dalším důležitým faktorem, aby dětský organismus zvládal čelit nemocem, je dostatek odpočinku. Kojenec potřebuje až 16 hodin spánku. Starším dětem pak stačí spánku o něco méně:

  • 5 až 8 let – 11 až 12 hodin
  • 8 až 12 let – 10 až 12 hodin
  • Teenageři – 8 až 10 hodin

Je pravdou, že čím jsou děti starší, tím méně dodržují spánkový režim. Odpovědní jsou za to rodiče. Ti by si ale měli uvědomit, že tím, že svému potomkovi umožní být vzhůru až dlouho do noci, nijak neprospívají. Spíše naopak. O dalších chybách, kterými rodiče nevědomky ničí zdraví dětí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008