První rok miminka je zásadní. Vyhněte se chybám, kterými rodiče detěm nevědomky škodí

 Děti 
02. února 2020 11:03 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pro budoucí vývoj dítěte je jeho první rok života zásadní Depositphotos
Vývoj miminka v prvním roce života je pro jeho další život velmi klíčový. Rodiče svým drobečkům však mnohdy nevědomky škodí. A jde i o zdánlivé drobnosti, které ale mají na vývoj děťátka velký vliv.

Snad každému je jasné, že pokud dítě vodíte za ruky, když ještě samo neumí chodit, může to jeho vývoji značně ublížit. Jenže mnoho rodičů škodí dětem i činnostmi, u kterých by je negativní vliv na vývoj dítěte vůbec nenapadl.

Špatné držení dítěte

Ze všeho nejdříve byste se měli naučit dítě správně nosit. Vždy je dobré každou možnou polohu raději prodiskutovat s odborníkem, který vás může upozornit na případné chyby v úchopu. Například na svislou polohu raději rovnou zapomeňte. Jednak vašemu miminku nesvědčí, protože vychyluje páteř do stran a zaládá na špatné držení těla, navíc dítě si na ni rychle zvykne a pak už odmítá nechat se chovat v jiné poloze.

Lehátko jen na chvíli

Hodně rodičů si oblíbilo takzvané lehátko. Dítě díky němu má perfektní rozhled, hračky po ruce a  je pak "hodné". Jenže má to i svá proti. Do asi tří měsíců věku by pobyt miminka v lehátku na pár minut několikrát denně neměl nijak uškodit. Ve čtyřech měsících už ale dítě potřebuje prostor, volnost pohybu a trávit co nejvíce času na pevné podložce. Začíná se více hýbat a musí se naučit vnímat, jak reaguje jeho tělo. Na měkké posteli či v lehátku tak bude v učení stagnovat. Některá lehátka umí i vibrovat. Příliš silné vibrace jsou však pro miminko nepřirozené, dráždí nervovou soustavu a dochází k nepříznivým pohybům celého tělíčka včetně vnitřních orgánů.

Předčasné polohování kočárku

Daší častou chybou rodičů je, že během procházky nastaví na kočárku polohu do sedu i tehdy, když jejich miminko ještě samo nesedí. Je jasné, že pokud dítě nespí, je mnohdy složité jej udržet v klidu třeba hodinu v kuse jen na zádičkách. Na chvíli můžete svou ratolest lehce v kočárku vyvýšit, ale nenechejte dítě v této poloze příliš dlouho. Jakmile usne, zase jej vraťte do lehu. Pokud dítě ještě samo nezvládne sed, v kočárku se hroutí k jedné straně, což je velmi nezdravé pro správný vývoj páteře a svalů trupu.

Těsná a plná plenka rovněž škodí

Pozornost byste měli věnovat také plence a klidně miminko nechejte přes den nějaký čas i bez plenky, bude se mu daleko lépe hýbat. Když je plenka moc utažená, nemůže se bříško tolik zapojit do pohybu. Tísnící plenka ztěžuje zvedání nožiček. A stejně může škodit, i to, když je příliš plná. To se pak na bříšku nebezpečně mění těžiště dítěte a miminko má nezdravě prohnutá záda.

Dopřejte aktivním dětem pohyb

Jakmile už vaše dítě leze a je aktivní, měli byste mu pohyb dopřát co nejčastěji. V takovou chvíli je zcela nevhodné dlouhé hodiny vozit svého potomka v kočárku a do rukou mu dát křupky, aby byl klid. Nejen autosedačka, ale i kočárek nebo šátek byste měli používat jen pro nezbytně nutný transport. Raději se sejděte s přáteli doma nebo v hracím koutku, kde můžete svým malým lezcům dopřát pohyb. A pokud to roční období dovolí, vemte s sebou ven deku a opět nechejte  miminko svobodně lozit. Podle odborníků je lezení velmi důležité, a to kvůli propojování hemisfér, které má vliv na logické myšlení. Navíc děťátku posiluje střed těla. Dále čtěte: Sedmá dětská nemoc je u nás překvapivě rozšířená. Je dobré znát její příznaky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008