Prázdniny na horách mohou být pro děti náročné. Eliminujte teplotní šoky a posilte imunitu

 Děti 
08. února 2020 09:02 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti často onemocní během lyžařského pobytu s rodiči Depositphotos
Jarní prázdniny se blíží a to je čas, kdy většina rodin se svými dětmi vyrazí na lyže. Řada z nich se ale z hor vrací s nemocnými dětmi. Při pobytu s dětmi na horách se totiž dopouštějí některých chyb.

Během lyžařského pobytu na horách se rodiče v řadě případů dopouštějí mnoha chyb, kvůli kterým následně děti onemocní. Je to totiž snadné. Zima je obecně pro děti rizikovým obdobím hlavně pro infekce horních cest dýchacích. Kterých chyb se tedy jako rodiče dopouštíme?

Dítě na lyžích je přetížené

Imunitní systém dětí během lyžařského pobytu obvykle zažívá výrazný nápor. Děti řádí na sjezdovce, přepínají své síly a vyčerpaný organismus pak snáze onemocní. Mladším dětem rodinná dovolená též často rozhodí jejich běžný režim, chodí spát později a celkově méně odpočívají, což imunitě rovněž neprospívá. Velmi vhodné je proto již před odjezdem na lyžařský pobyt imunitu dětí posílit.

Imunitu oslabuje i nevyvážená strava

Děti s rodiči tráví na sjezdovce mnoho hodin, během nichž mají tendenci zahánět hlad jídlem z rychlého občerstvení, energii zase často doplňují sladkostmi. Nevyváženou stravou ovšem trpí střeva, která jsou pro imunitní systém zcela klíčovým orgánem. „Střevní mikroflóra se významně podílí na budování a udržovaní zdravé imunity. Pro svou úlohu však potřebuje specifické vnitřní prostředí, které narušuje právě nevhodný jídelníček. Lidé mívají během dovolené tendenci uvolňovat stravovací návyky své i svých dětí, tím však oslabují svou i jejich obranyschopnost,“ upozorňuje dětský lékař Richard Rýznar. Ani při pobytu na horách by tak rodiče neměli zapomínat zajistit svým dětem pravidelné porce ovoce a zeleniny.

Děti nenechávejte v promáčeném oblečení

Především malé děti rodiče obvykle na lyže oblékají až moc. Děti se pak zpotí, přičemž ve zpoceném oblečení tráví na sjezdovce i několik hodin. Stejně tak jim oblečení může snadno promoknout i zvnějšku. Opakem jsou pak děti, které rodiče zase obléknou nedostatečně, takže snáz prochladnou. Oba případy napomáhají tomu, že se snižuje schopnost dětí bránit se před útočícími viry.

Eliminujte teplotní šoky

Imunitu také oslabuje náhlé střídání chladu a tepla. Z chladného venkovního prostředí dítě často putuje přímo do přetopeného hotelového pokoje, takže jeho organismus je během krátké chvíle vystaven značnému šoku. Přechody z tepla do zimy a obráceně je proto vhodné provádět postupně.

Děti na lyžích nestresujte

Zní to možná divně, ale někteří rodiče dokáží svoje děti na lyžích pořádně vystresovat a tím se děti stávají náchylnější k onemocnění v důsledku stresu. „Pokud dítěti lyžování příliš nejde nebo jej nebaví, ale rodiče přesto na této sportovní aktivitě trvají, a navíc ještě vyžadují dobré výkony, může se pro něj dovolená změnit v poměrně stresující záležitost. Stres významně narušuje imunitu a opět tak hrozí zvýšené riziko různých onemocnění, a to i s odstupem od pobytu na horách,“ podotýká dětský lékař Richard Rýznar. Víc než na výkon a pilování dokonalé techniky sjezdu se tak raději postarejte o to, aby děti sport bavil. A když zrovna nebudou mít chuť na lyžování, nechte je klidně stavět sněhuláky, bobovat či si jen hrát s kamarády.

Pozor na výškovou nemoc, může připomínat chřipku

Zvýšené opatrnosti by poté měli dbát rodiče mířící se svými dětmi na vyšší vrcholy. Se vzrůstající nadmořskou výškou hrozí takzvaná akutní horská nemoc, známá také jako výšková nemoc. Ta vzniká kvůli změnám v organismu vyvolaným aklimatizací na řidší vzduch. Její projevy mívají různou intenzitu od únavy a bolesti hlavy přes nespavost a nechutenství až po horečky, zvracení a extrémní vyčerpanost. Ustoupit může do několika hodin, ale výjimkou není ani několikadenní trvání. I u lehčích forem je však především v případě dětí nejvhodnější se co nejdříve po nástupu příznaků přesunout do míst s nižší nadmořskou výškou. Dále čtěte: První měsíce v dětském kolektivu. Jaká rizika školákům hrozí nejčastěji.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008