Retro móda 80. let se vrací. Ledvinky i vycpávky jsou zase in

 Retro 
07. února 2020 10:41 / Mirka Malá
  2
📷
5 fotografií v galerii
Módní retro je za dveřmi Archiv
Móda 80. let se v Československu vyznačovala zejména nošením ledvinek a sak s vycpanými rameny. A taky se sbírala céčka. Mnohé módní odborníky teď děsí fakt, že se některé z těchto "specialit" zase vrací.

Pro mnohé módní odborníky jsou 80. léta odstrašujícím příkladem toho, jak by móda vypadat neměla. Ani Československo se nevyhlo některým trendům, byť bylo za socialismu v podstatě odtrženo od okolního světa. Navíc Čechoslováci dokázali už tak zjistřenou módu osmdesátek řádně vylepšit třeba bílými ponožkami, anebo legendárními ponožkami v sandálech. Navíc tyto trendy u nás přetrvaly ještě do devadesátých let.

Vypadá to ale, že současným módním tvůrcům se módní peklo osmdesátek líbí a stále více do svých kolekcí zařazují tehdejší prvky. Zřejmě je mimo jiné oslovuje i tzv. power dressing, tedy osmdesátkový trend, kdy ženy přestaly prakticky dávat na odiv svoje tvary a zabalily se do objemných sak a bund, aby měly co nejvíc široká ramena a vyrovnaly se tak mužům.

Retro vycpávky a ledvinky

Jak docílit širokých ramen? Jednoduše. Na ramena saka či bundy nebo kabátu zkrátka všijete vycpávky, které byly v osmdesátých letech prakticky všudypřítomné. A tak je do svých nových kolekcí nyní navrhují i přední světoví tvůrci, kteří vyrůstali v osmdesátých letech, nebo v oblasti módy v této dekádě začínali.

I ledvinky hlásí velký návrat. Zatímco u nás přežily i revoluci, ve světové módě neměly místo už dlouho. Nyní ale přední výrobci kabelek znovu nabízejí svoje ledvinkové kolekce, které ale naštěstí svým designem rozhodně předčí ty, které jsme si na asijských tržnicích kupovali v osmdesátých letech.

Retro šperky a doplňky

Retro se vrací i do této oblasti módy. Módní tvůrci už na konci loňského roku hlásili, že v letošním roce se už rozhodně nebudou nosit menší tvarované brýle, ale pořádně veliké, jak jsme na to byli zvyklí v osmdesátkách.

A podobné to bude i se šperky. Pamatujete ještě ty obrovské blyštivé náušnice, které si holky braly na sobotní diskotéku, spolu s džínovou bundou, která vypadala nejméně o číslo větší? I tohle retro se brzy vrátí.

Osmdesátá léta jsou často označována za divoké roky módy, ke kterým se někteří vůbec nechtějí vracet. Zdá se ale, že je to díky nadšeným módním tvůrcům nevyhnutelné. Snad se Česku tentokrát vyhnou nechvalně známé céčkové řetězy a ponožky v sandálech. Dále čtěte: Smutná ikona socialistického autoprůmyslu měla nespočet posměšných přezdívek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod