Smutná ikona socialistického autoprůmyslu měla nespočet posměšných přezdívek

 Retro 
12. ledna 2020 11:22 / Mirka Malá
  1
📷
5 fotografií v galerii
Velorexy představovaly to nejhorší ze socialistické doby Archiv
Tříkolové vozítko Velorex bylo smutnou ikonou socialistického automobilového průmyslu. Trochu oblíbenější se stal až díky komedii Vrchní, prchni!, přesto má už dlouhá desetiletí nespočet posměšných přezdívek.

Hadrák, hadraplán, hadrolet, husí stehno, montgomerák, velouš, chroust, netopýr, pytel na mrzáky, splašené trubky či prchající stan. To je jen výčet těch nejznámnějších přezdívek, kterých se Velorex dočkal. A právem. Za socialismu byl symbolem toho nejhoršího, čím se vůbec v té době dalo jezdit.

Velorex přitom vznikl ještě v soukromém podniku bratrů Stránských a vyráběl se původně jako malosériová výroba jediného homologovaného vozidla s plátěnou karosérií. Komunisté ale bratrský podnik zabrali a udělali z něj velodružstvo Solnice. To od roku 1951 začalo Velorex vyrábět jako vozítko pro invalidy.

Tříkolka měla motor z Jawy

Velorexy byly vybaveny motory z českých slavných motorek Jawa. První model Velorexu měl motor z jawáckého legendárního Péráka o objemu 250 cm3. Následná verze Velorexu pak používala motor o stejném obsahu, ovšem už z Jawy 250. Proto také dlouho postačoval k řízení vozítka jen řidičák na motorku.

V poslední fázi výroby se do Velorexů používal také lehce modifikovaný motor z Jawy 350, přezdívané Panenka. Ale vyráběl se také Velorex 16/175, který byl vybavený motorem Jawa 505 o objemu 175 cm3 z tříkolky Čezeta rikša.

Velorex za socialismu představoval vozidlo pro ty nejníže postavené vrstvy obyvatelstva a většinou byl terčem posměchu, podobně jako v komedii Vrchní, prchni!, přesto si Velorex ve filmu zahrál docela často a dostal se i do zahraničí.

Velorex hrál v mnoha filmech

Ve 3. díle seriálu Dobrá Voda si Velorex vyzkoušela řídit herečka Jiřina Bohdalová. V povídkovém cyklu Hvězdy nad Syslím údolím byl Velorex hodně vidět po boku Josefa Dvořáka a Zuzany Bydžovské. Velorex se objevil také v nizozemském filmu Momentky a dokonce i v kultovním britském automobilistickém pořadu Top Gear. Čtyřkolový Velorex, kterého se ale moc nevyrobilo, se rovněž objevil ve filmu Ať žijí duchové.

Velorex, byť budil posměch, byl smutným fenoménem socialistického hospodářství. Budil odpor, ale i jistou formu úžasu. Dokonce o něm bylo napsáno několik knih a majitelé Velorexů každoročně pořádají se svými veterány celorepublikové srazy. Dále čtěte: Papiňáky se za socialismu dovážely z Maďarska. Byly hliníkové a nebezpečné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47