Co jste možná nevěděli o Pretty Woman. Film měl dopadnout jinak a měl i jiný název

 Retro 
28. prosince 2019 09:41 / Blanka Štiková
  0
📷
10 fotografií v galerii
Pretty Woman je americká romantická komedie z roku 1990 Facebook
Kdo by neznal takovou moderní novodobou Popelku, tedy legendární film Pretty Woman. Tato romantická komedie vypráví o prostitutce Vivian (Julia Roberts), která šlape chodník v rušném Hollywoodu a při tom náhodně potká osamělého, pohledného a bohatého podnikatele Edwarda (Richard Gere).

Edward si Vivian najme jako týdenní společnici a ona za to dostává hodně peněz, je to jakýsi obchod a přesto mezi nimi přeskočí jiskra. Vivian se v jeho přepychovém hotelovém apartmá postupně přeměňuje v dámu a jejich vztah brzy přeroste v lásku. Vše skončí happy endem, málokdo však asi ví, že původní scénář byl úplně jiný a také konec měl být zcela odlišný. To ale není jediná zajímavost z filmu. Co o tomto filmu ještě nevíte?

Film měl dopadnout jinak, měl i jiný název

Pretty Woman je americká romantická komedie z roku 1990, natočená režisérem Garrym Marshallem. Málokdo však asi tuší, že původně měl být tento film ponurým a smutným příběh drogově závislé prostitutky se smutným koncem. Původní scénář i námět k filmu se jmenoval „3 000 dolarů“, právě 3 000 dolarů (to je v přepočtu asi 68 700 Kč) byla totiž částka, kterou Vivian dostala za týden své práce.

V původní verzi byla Vivian prostitutkou závislou na kokainu. S Edwardem se dohodla, že se po celý týden jejich spolupráce kokainu nedotkne, vydělané peníze chtěla na cestu do Disneylandu. Jejich dohodu však nedodržela, proto ji Edward vyhodil z auta a ujel. Na konci filmu pak měl být záběr na Vivian s její kolegyní z branže při cestě autobusem do Disneylandu. Takový konec by nebyl příliš veselý. Celý scénář byl do finální podoby mnohokrát přepsán a nakonec se z filmu naštěstí vytvořila komedie. Jako romantická komedie se film lidem líbí jistě více.

Kolik film stál a kolik si vydělala Julia Roberts

Film Pretty Woman měl malý rozpočet ve výši 14 milionů amerických dolarů (to je v přepočtu 320 milionů Kč), z toho 300 000 dolarů (tedy v přepočtu více než 6,8 milionu Kč) činil honorář Julie Robertsové. Snímek celosvětově v kinech vydělal téměř 464 milionů dolarů (to je v přepočtu přes 10,6 miliard Kč) a v roce 1990 tak film Pretty Woman patřil mezi nejvýdělečnější filmy.

Kdo měl hrát Vivian?

Julia Roberts nebyla první, které byla role nabídnuta, Julia tehdy totiž v té době byla ještě prakticky neznámou herečkou. Než přišla řada na Julii Robert, bylo osloveno mnoho dalších hereček jako například Meg Ryan, Kim Basinger, Melanie Griffith, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Heather Locklear či Diane Lane.

Julii museli přesvědčit

Julia Roberts přijala hlavní roli s tím, že půjde o temné sociální drama vyprávějící příběh o těžkém životě prostitutek. Poté, co se scénář změnil, prý musela být herečka dlouho přesvědčována, aby ve spolupráci pokračovala. To se, naštěstí pro diváky, nakonec povedlo.

Julia chodila mezi prostitutky

Julia Roberts prý vzala přípravu na svoji roli prostitutky natolik vážně, že se dokonce začala scházet se skutečnými prostitutkami a chodila s nimi i na kafe, aby se dozvěděla co nejvíce o jejich životě a díky tomu mohla postavu Vivian ztvárnit, jak jen to nejlépe půjde. To se herečce opravdu povedlo a podala perfektní herecký výkon.

Tělo ve filmu nebylo Julie

Myslíte si, že odhalené tělo ve filmu patří Julii Roberts? Pak jste na omylu, neboť filmaři v mnoha záběrech nahrazovali Julii dublérkou Shelley Michelle. Takže například úvodní scénu ve filmu, kde se Vivian převaluje v posteli a kamera zabírá její tělo, ztvárnila právě Juliina dublérka.

Jak se povedlo Julii rozesmát

Pamatujete si z filmu scénu, jak Vivian leží na zemi a začne se hystericky smát při sledování starého filmu? Ve skutečnosti ji však nerozesmál ten film, ale smíchu Julie Roberts bylo docíleno tak, že ji sám režisér lechtal na chodidlech, které však byly mimo záběr.

Slavné úvodní oblečení Vivian

Oblečení prostitutky Vivian z úvodní pasáže filmu se po jeho premiéře stalo na krátký čas naprostým módním hitem. Věděli jste ale, že Vivianin červený kabátek byl zakoupený těsně před natáčením a navíc v second handu za 30 dolarů (to je v přepočtu asi 687 Kč)? I přesto se stal kabátek legendárním díky své představitelce.

Kdo měl být Edward?

A jací byli kandidáti na Edwarda? Počítalo se například s Christopherem Reevem nebo Al Pacinem. Richard Gere, který nakonec postavu ztvárnil, hrát ve filmu původně nechtěl a nabídku role prý dlouho odmítal, nakonec ho prý osobně přemluvila Julia Robertsová a režisér filmu Garry Marshall.

Umí Richard Gere hrát na piáno?

A jak to bylo s hraním na hotelový klavír během druhé noci strávené s Vivian? Richard Gere ve filmu doopravdy sám hraje na klavír a co víc, dokonce je i autorem melodie, kterou ve filmu hraje. Hraní mu šlo velice dobře, byl snad dříve Richard Gere profesionálním hudebníkem?

Podivný filmový plakát

Samotný oficiální plakát k filmu Pretty Woman, který viděl snad každý, toho tají víc než dost. Řeč je o známém obrázku, na kterém pózuje Julia Roberts stroze oděna ve vysokých kozačkách a o ní se zády opírá Richard Gere v obleku. Snad jste si nemysleli, že je na plakátu skutečné tělo Julie. Tělo na obrázku totiž nepatří herečce, ale její dublérce Shelley Michelle, která ve filmu Julii několikrát zastupovala, na tělo Shelley pak byla v počítačovém programu přidána fotomontáží hlava Julie. A co Richard Gere? Jeho vlasy na plakátu jsou poněkud hnědší než ve filmu. Takže ani samotný plakát není tak úplně skutečný.

Problém s autem

Byť se to může zdát zvláštní a člověk by na to ani nepomyslel, tak jednou z největších výzev ve filmu bylo najít značku luxusního vozu, která by byla ochotná propůjčit svoje jméno filmu, ve kterém hraje prostitutka. Hledalo se auto pro pohledného Edwarda, ve kterém “sbalí” Vivian. Výrobcům světoznámých značek Ferrari a Porsche se nelíbila představa, že by byli spojovaní s příběhem prostitutky. Svůj vůz propůjčil Lotus a určitě na tom neprodělal, ba naopak, po filmu se prodej auta ztrojnásobil. Ostatní automobilky poté tedy možná litovaly svého rozhodnutí.

O čem byla opera

Věděli jste například, že opera (jmenovala se "La Traviata"), na kterou Edward Vivian vzal, vypráví o tom, jak se prostitutka zamiluje do bohatého muže? To se do tohoto filmu vskutku hodilo.

Šperk byl pravý

Ve filmu zazářil také pěkně drahý šperk, jde o náhrdelník, který na sobě měla Vivian při návštěvě opery. Tento šperk byl navrhnut a vyroben striktně pro tento film a jeho cena byla skutečně 250 000 dolarů (to je v přepočtu více než 5,7 milionu Kč). Jistě vás tedy nepřekvapí, že ho po celou dobu natáčení hlídala speciální ostraha.

Kde se točilo

A kde že se natáčelo? Celý film se natáčel v Los Angeles. A který hotel filmu zapůjčil své prostory? Vlastně to byly hned dva hotely. Pouze k natočení exteriérů sloužil Beverly Wilshire a interiéry se pak natáčely v hotelu Ambassador, ten prý byl těsně před demolicí. Kdo by to řekl, šlo o tak krásné prostory. A pak ještě jedna taková perlička, natáčení všech scén na Rodeo Drive probíhalo hlavně v nedělní dny. Ptáte se proč? Přes týden to totiž měli filmaři zakázané, to proto, aby tam nerušili běžný provoz.

Úspěch pro oba

Film Pretty Woman byl důležitým rozjezdovým bodem v dosavadní umělecké kariéře pro oba hlavní představitele, zejména však pro mladou a tehdy ještě prakticky neznámou herečku Julii Roberts. Film se v amerických kinech objevil v březnu 1990, tou dobou bylo Julii Roberts teprve 22 let a díky tomuto snímku se Julie zařadila mezi největší hollywoodské superstar. Mimo to Julia Roberts za roli získala Zlatý glóbus a pak také nominaci na Oscara. Oba herci tedy nejen, že ve filmu zazářili, ale také se jim role vyplatily. Čtěte dále: Jaké šílené trendy byly používány v minulých stoletích a jak moc byly nebezpečné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47