Koledy. Málokdo ví, jaká je jejich historie, i když je zpíváme už stovky let

 Retro 
21. prosince 2019 13:10 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koledy začaly vznikat ve 13. století Depositphotos
Bez koled si Vánoce nedovedeme už vůbec představit. A přesto málokdo z nás ví, jaká je vlastně jejich historie, i když si je zpíváme už stovky let.

Historikové tvrdí, že první koledy složil už František z Assisi ve 13. století, který písněmi chtěl oslavovat narození Krista. Přesto většina těch nejznámějších koled nemá svoje autory a dnes se tedy považují za lidové.

Narodil se Kristus pán

Jedna z nejoblíbenějších koled spatřila světlo světa někdy v 15. století, údajně jako husitská píseň. V roce 1505 nechal vlivný soukeník Jan Franus koledu zapsat na pergamen a věnoval ho kostelu Svatého Ducha v Hradci Králové. Tehdy už píseň byla údajně zhruba sto let stará.

S touto koledou mají historikové ale jeden drobný problém. V jejím závěru se totiž zpívá, že Goliáš byl oloupen, ale nikdo neví, jak se do koledy dostala postava obra. S největší pravděpodobností se totiž v původním textu zpívalo o Beliášovi, tedy Satanovi, který byl logicky po narození Krista oloupen o svoji moc. Kdy, jak a proč došlo k záměně Beliáše za Goliáše, ale dnes už nikdo neví.

Štědrej večer nastal

Další lidová koleda, kterou zná snad každý. Původně ale díky svojí jednoduchosti byla zpívána především dětmi, které během vánočních svátků obcházely domy a koledovaly o výslužku.

Zřejmě i díky svojí jednoduchosti se ale postupně zalíbila i dospělým, kteří si ji pobrukovali už ve chvíli, kdy malým koledníkům otevírali dveře svých domů. Dnes tato jednoduchá koleda patří rovněž mezi ty nejoblíbenější.

Česká mše vánoční

Tato slavná koleda má samozřejmě svého autora, jímž je Jakub Jan Ryba. Ten koledu napsal v roce 1796 v časech, kdy se necítil vůbec dobře. Trpěl depresemi, žil v chudobě, zemřelo mu šest dětí a byl frustrovaný z toho, že nemá možnost rozvíjet si talent. Nedlouho poté, co tuto přeslavnou koledu složil, si vzal život a nedočkal se toho, jak se jeho veselá koleda stala nedílnou součástí českých Vánoc. Dále čtete: Smažený kapr se stal vánoční tradicí až za socialismu.

Témata: vánoce, koledy
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008