Smažený kapr se stal vánoční tradicí až za socialismu

 Retro 
19. prosince 2019 16:18 / Mirka Malá
  23
📷
4 fotografie v galerii
Kapří řízky jsou socialistickou vánoční tradicí Depositphotos
Řízky z kapra jsou symbolem českých Vánoc. Na štědrovečerní stůl je servíruje většina domácností v domění, že jde o staletou tradici. Není to ale pravda.

Smažený kapr totiž na českém štědrovečerním stole nemá zdaleka tak dlouhou tradici, jak by se mohlo zdát. Vůbec poprvé se recept na smaženého kapra objevil v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové v meziválečném období, součástí štědrovečerního menu je ale až od padesátých let dvacátého století. Tedy od dob tuhého komunismu.

Do té doby byl nejpopulárnější kapr načerno, který se připravuje s perníkem, ořechy a ovocem, nebo namodro. Ten se vaří na octě nebo bílém víně.

Kapra nahrazuje losos

Fakt, že řízek z kapra skutečně nemá až tak pradávnou tradici, vysvětluje i trend posledních let. Stále častěji totiž nejpoužívanější českou rybu nahrazuje na štědrovečerním stole losos. Obchodníci dokonce uvádějí, že před Vánocemi prodají více lososových filetů, než těch kapřích.

Jak chutná kapr načerno?

Jde o nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky.

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte tymián, pepř, nové koření a bobkový list a citron a minutu opékejte. Pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte a přelijte teplou omáčkou, servírujte s houskovým knedlíkem. Dále čtěte: Bojíte se nezdravého vánočního přejídání? Prozradíme vám fígl, jak se mu lze vyhnout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve