Jak odnaučit dítě kousat si nehty

 Děti 
29. února 2020 11:43 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okusování nehtů je velmi rozšířeným zlozvykem Depositphotos
Děti si bohužel kouškou nehtíky rády. Mnohdy už od několika let věku, jindy s tím začínají třeba ve škole. Okusování nehtů má na ně totiž uklidňující účinky. Jak ale dítě tohoto zlozvyku zbavit?

Okusování nehtů je u dětí častým jevem. Prstíky do pusy strkají už několika měsíců věku. Pokud ovšem tento zlozvyk přejde v intenzivní okusování, může dítěti zadělat na problémy i v dospělosti.

Kousání nehtů je totiž regulérní diagnóza. Tomuto zlozvyku, který většinou spouští stres, se říká onychofagie a není vůbec lehké se ho zbavit. Pokud totiž dítě nevyslyší váš argument, že okousané nehty nejsou hezké a zdeformují mu prsty, bude velmi těžké dítě okusování nehtů zbavit.

Stres

Stres je hlavním spouštěčem kousání nehtů u malých dětí. Zkuste tedy především přijít na to, čím je dítě stresováno a pokuste se všechny stresory omezit. Ať už jde o náročný program v podobě školní výuky a kroužků, nebo o stresové prostředí doma.

K zahození nejsou ani některé antistresové techniky. Místo okusování nehtů nechte svoje dítě hrát si s antistresovým míčkem či pracovat s antistresovými omalovánkami.

Manikúra

Je to možná na první pohled až příliš jednoduché, ale pokud se budete svému dítěti řádně věnovat i v této oblasti a jeho nehtíky pravidelně zastřihávat, nebude si mít v podstatě co kousat.

Vápník

Existují teorie, že někdy za kousáním nehtů stojí nedostatek vápníku. V některých případech tomu tak skutečně je, proto dbejte na to, aby vaše dítě mělo ve stravě dostatek vápníku, tedy především jogurtů a sýrů.

Lak na nehty

Pokud předešlé metody na vaše dítě nezaberou, vyzkušejte lak na nehty proti kousání nehtů. K dostání je především v lékárnách a má hořkou chuť, což děti od kousacího zlozvyku dozajista odradí.

Okusování nehtů rozhodně nepodceňujte. Kromě toho, že si tím vaše dítě zničí ruce, má vážné zdravotní dopady. Pod nehty se totiž ukrývá řada bakterií, které se okusováním dostávají do těla vašeho dítěte, které je pak častěji nemocné. Rovněž nesmíme zapomínat ani na to, že kousání nehtů, pokud trvá dlouhodobě, ničí zubní sklovinu. Dále čtěte:

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47