Signály, které naznačují, že vaše dítě podlehlo anorexii

 Děti 
04. března 2020 10:03 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Anorexií netrpí jen dívky, ale i kluci  Depositphotos
Mentální anorexie se řadí mezi poruchy příjmu potravy. Jde o vážné psychické onemocnění, které by se mělo včas léčit, jinak může skončit i smrtí. Anorexie se netýká pouze žen, ale i mužů. Nejčastěji se rozvíjí během dospívání. Rozpoznejte, že má vaše dítě anorexii dříve, než bude pozdě.

Mentální anorexie se vyznačuje záměrným odmítáním potravy a strachu z nárůstu hmotnosti. Většinou vzniká jako reakce na nějakou situaci, se kterou se daný jedinec těžko vyrovnává. Za mentální anorexií se často skrývá šikana, nespokojenost s vlastním tělem, rozvod rodičů, úmrtí v rodině či přechod na jinou školu.

Spousta lidí si mylně myslí, že mentální anorexii by na svém dítěti rozpoznali okamžitě, protože by výrazně zhublo. To však není tak docela pravda, protože všichni jedinci trpící anorexií nemusí hned zhubnout na kost. Děti dokáží anorexii před rodiči často dobře skrývat.

Změna stravovacích návyků

Jedinci postižení mentální anorexií se pomalu snaží měnit svůj jídelníček. Vyhýbají se tučným jídlům, masu, sladkostem a dalším jídlům. Děti a dospívající opravdu nepotřebují držet drastickou dietu, pokud nemají vyloženě nadváhu. Snažit se jíst zdravě je jedna věc, ale zcela vynechávat některé potraviny a nenahrazovat je jinými, je věc druhá.

Jedinci trpící anorexií postupně přestávají jíst hlavní jídla. Když je vašemu dítěti zhruba dvanáct let a víc, patrně již tolik nedbáte na jeho jídelníček. Pokud jste zaneprázdnění, nemusíte si na začátku vůbec všimnout, že vaše dítě odmítá jíst. Na školní obědy nemusí chodit a svačiny od vás může tajně vyhazovat. Když svému potomkovi uděláte jídlo a on ho často odmítá s argumentem, že nemá chuť, nebo je mu špatně, zbystřete.

Snažte se bedlivě pozorovat, jak vaše dítě jí. Nespoléhejte na to, že si sní jídlo ve svém pokoji, když mu ho donesete, protože ho může vyhodit. Sledujte, zda je před vámi vůbec schopno se najíst. Pokud ne, promluvte si s ním a případně pro něj vyhledejte lékařskou pomoc.

Izolace od okolí

Lidé trpící mentální anorexií se přestávají stýkat se svými kamarády. Izolují se od svého okolí, raději tráví čas sami. Pokud máte pocit, že vaše děti ztrácí kamarády, snažte se s nimi o tom mluvit a zjistit, co za tím vězí. Může se jim to dít samozřejmě i z jiných důvodů. Pokud si však všímáte změny jídelníčku a zároveň izolace od přátel, pravděpodobně o anorexii půjde.

Zimomřivost, únava a modřiny

Máte pocit, že je vašemu dítěti čím dál větší zima? Neustále nosí velké a teplé svetry, aby se zahřálo. Hubnutí způsobuje poruchu termoregulace, takže je některým jedincům větší zima než dříve. Velké svetry navíc dobře skryjí úbytek váhy.

Když člověk přestane přijímat dostatek potravy, začne být extrémně unavený a chce se mu neustále spát. Během anorexie se některým lidem na těle tvoří poměrně velké množství modřin. Dále čtěte: U dospívajících dětí hrozí kromě anorexie i sebepoškozování.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008