Dejte pozor, ať zbytečně u svých dětí nevyvoláváte strach a fóbie

 Děti 
12. března 2020 14:47 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Často děti nutíme dělat, co nechtějí Depositphotos
Není žádnou výjimkou, že rodiče nutí svoje děti k nejrůznějším aktivitám v domnění, že to pro děti musí být dobré či dokonce zábavné. Ojedinělé nejsou ani případy, kdy rodiče svoje děti nutí do aktivit, které dělají děti sousedů či rodinnných známých.

Tyto přístupy ale mohou být často kontraproduktivní a v dětech mohou postupem času vypěstovat nejen strach, ale dokonce i fóbie, kterých se pak děti budou jen obtížně zbavovat. Pokud tedy se svými dětmi máte plány, dejte velký pozor, aby s nimi děti vůbec souhlasily a vy je jen nenutili k něčemu, co je v budoucnu poškodí.

Sporty a zvířata

Právě různé sporty a samozřejmě také zvířata jako pavouci či hadi jsou nejčastějšími příklady toho, kdy se rodičům podaří u dětí vyvolat strach či dokonce fóbii.

Například pokud vaše dítě není zvyklé na vodu, určitě ho za léto nenaučíte plavat. A pokud budete tlačit na pilu, může se stát, že vaše dítě bude mít strach z vody a naopak se plavat nikdy nenaučí. Vše by mělo probíhat formou hry a pokud to dítě nebaví, netlačte na pilu. To platí i pro další aktivity, jako je třeba lyžování nebo jízda na kole. Málokterý rodič si totiž uvědomuje, že mnohakilometrové výlety na kolech, dnes tolik oblíbené, jsou mnohdy pro děti velmi náročné fyzicky i psychicky, a taky nudné.

Pokud se vaše dítě bojí třeba pavouků, rozhodně si z něj nedělejte legraci. Dítě by vám mohlo přestat důvěřovat. Naopak. Situaci nepodceňujte. Nastudujte si informace o zvířeti či hmyzu, kterého se vaše dítě bojí, a vše s ním v klidu proberte, aby vědělo, co se stane, když ho například štípne vosa, nebo když mu po rukávu poleze pavouk. Vysvětlete mu, co je které zvíře zač a že se dítěti nemůže nic stát. V opačném případě riskujete, že se vaše dítě bude vyhýbat lesu nebo loukám.

Stop vyhrožování

Strach či fóbie ale mohou rodiče v dětech vyvolat i vlastním chováním. Stačí jen, když se na dítě rozčílí a v takovém stavu většinou z jejich úst začají padat výhrůžky typu "přetrhnu tě jako hada", "odvezu tě do polepšovny", "nechci tě ani vidět" a tak podobně.

Vůbec dobré nejsou ani prupovídky, které si rodiče vymýšlejí, aby dítěti vysvětlili, co se stane, když něco neudělá. Například "kdo nebude spát, pro toho si přijde v noci medvěd", "nikdo tě nebude mít rád", nebo "odnese si tě čert".

Všechny tyto výhrůžky mohou u dětí vyvolat strach z některých situací, mohou získat různé fóbie, mohou se začít domnívat, že je rodiče nemají rádi, přestanou jim důvěřovat. Zkrátka v žádném případě děti nenuťte do věcí, které dělat nechtějí. Jako jejich rodiče jistě poznáte, které to jsou. Dále čtěte: Poruchy učení mají několik důvodů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47