Jak u dítěte rozpoznat cukrovku včas

 Děti 
22. března 2020 13:07 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cukrovka se nevyhýbá ani malým dětem Depositphotos
Cukrovka je bohužel u nás jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob, která se nevyhýbá ani malým dětem. Ne vždy se ale rodičům podaří rozpoznat včas, že právě jejich dítě má cukrovku.

Cukrovka je navíc zrádná v tom, že se nemusí nutně projevit jako důsledek špatného stravování. Dítě tedy může onemocnět i v rodině, která žije zdravě.

Cukrovka 1. a 2. typu

Takovým případem je právě cukrovka 1. typu, která vzniká nezávisle na stravování. Organismus dítěte totiž přestane vyrábět inzulín, který je v takovém případě nutné dodávat uměle i několikrát denně.

Cukrovka 2. typu je už fakticky důsledkem nesprávné životosprávy, obezity a nezdravého životního stylu. Tento typ cukrovky je nejrozšířenější a u dětí se projevuje především ve vyšším věku, tedy přibližně od desátého roku a výš.

Jak poznat cukrovku

Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří častější močení nebo také pomočování. Takže pokud se stane, že se vaše dítě najednou začne počůrávat, rozhodně zbystřete a raději si o tom promluvte s dětským lékařem.

Mezi další časté příznaky potom patří žízeň, hubnutí, únava nebo nechutenství. Mezi další příznaky patří rovněž bolesti břicha, zvracení nebo kolísání zrakové ostrosti.

Pokud tedy u svého dítěte pozorujete některé z těchto příznaků, určitě neváhejte a navštivte lékaře. K vyloučení cukrovky stačí jen vyšetření moči dítěte, odběr krve a zjištění hladiny krevního cukru.

Pokud ale dětský lékař v moči najde glukózu, vyšetří vaše dítě na specializovaném pracovišti, kde rovněž stanoví následnou léčbu.

Ta spočívá především ve správném jídelníčku, popřípadě také v pravidelné aplikaci inzulínu. V každém případě ale dítě, které onemocní cukrovkou, žije plnohodnotný život a může se věnovat všem aktivitám bez omezení. Dále čtěte: Jak poznáte, že má vaše dítě ADHD.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod