Uchování vzpomínek. Takto si budete vzácné chvilky s vašimi dětmi pamatovat už napořád

 Děti 
13. září 2020 15:18 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rodiče mají tendence i krásné okamžiky zapomínat Depositphotos
Stává se vám často, že si říkáte, že tuhle či onu chvilku si budete pamatovat celý život, ale najednou uplyne rok nebo dva a vy si nemůžete vybavit, jak vaše dítě vůbec vypadalo, jaký mělo hlas, jaká slova používalo a co jste vlastně všechno prožili? To je normální, ale zároveň smutné. Zařiďte si to proto jinak.

Vzpomínky na to, když byly vaše děti malé, jsou ty nejkrásnější, které může člověk za svůj život nashromáždit. Proto je důležité, aby nebyly zapomenuty ani ty nejobyčejnější okamžiky, protože právě ty vás jednou budou hřát u srdce, až vaše děti budou velké a většinu času budou trávit mimo domov.

Veďte si deník

Pište kdykoliv si vzpomenete a cokoliv vás napadne. Teď se vám možná zdá, že to není důležité, nebo že si pak někdy vzpomenete, ale věřte, že na většinu věcí si nevzpomenete. Když je pak uvidíte na papíře, celá situace se vám hned vrátí. Pište si klidně poznámky na volné papírky a přilepujte je s datem na lednici, házejte je do kabelky, pište si je do mobilu a až budete mít čas, opište si je do deníku.

Foťte, točte a hlavně třiďte

V době chytrých telefonů má téměř každý fotoaparát neustále při ruce. Takže pořídit nekonečné množství fotografií a videí denně není problém. Problém ovšem je, že tím to hasne. Zůstanou ztracené někde v digitální podobě v ohromném množství, ve kterém se už nikdy nikdo nevyzná. Proto si alespoň každý měsíc fotografie roztřiďte, promažte a hlavně ukládejte na jedno místo. Nezapomínejte ani na pravidelné zálohování.

Fotoknihy

Vytvářejte si alba nebo fotoknihy. V dnešní době si můžete vybrat z nepřeberného množství velikostí a typů, ze kterých si vybere opravdu každý. Vyrábějte buď každoroční, pololetní nebo třeba i jednotlivé malé fotoknihy z výletů nebo dovolených, na kterých jste s dětmi byli. Díky příběhu, který vaše fotografie vytvoří, a textům, které lze do fotoknih doplnit, si tyto výlety a dovolené budete moci prožít znovu a znovu. A když na fotoknihu třeba stříknete voňavku, kterou jste tenkrát používala, efekt tím zdvojnásobíte.

Pouštějte dětem písničky, pohádky

Zkuste si na různé aktivity vyhradit nějakou píseň od oblíbeného interpreta. Jinou třeba do auta, jinou při cestě na chalupu, jinou při usínání nebo ranním protahování s dětmi. Ať už zvolíte vámi oblíbenou píseň, nebo necháte píseň vybrat děti, věřte, že až ji s odstupem času uslyšíte, zježí se vám všechny chlupy na těle a okamžitě si přesně vzpomenete, jak jste tenkrát za poslouchání téhle písničky třeba dělávali perník.

Vůně dokáží vrátit v čase

Je prokázané, že když ucítíte vůni, kterou jste cítili naposledy klidně před třiceti lety, může se vám vybavit vzpomínka na dobu, kdy jste se s touto vůní setkávali pravidelně, nebo jste ji cítili při nějaké výjimečně krásné události. Jděte tomu proto naproti a záměrně používejte na různých místech odlišné vůně. Například používejte jinou voňavkou do školky a jinou na dovolenou, vyberte si konkrétní vonnou svíčku, kterou budete pálit jen na Vánoce, nebo používejte každý rok jiný difuzér. Vzpomínky si tak zakonzervujete do vůní.

Obnošené oblečení

Při třídění oblečení, které je vašemu dítěti už malé, si ponechte to, které ve vás vzbudí příjemné emoce a při pohledu na ně se vám vybaví nějaká milá vzpomínka. Dobře jej uskladněte a nechte „uležet“. Až po deseti letech pytel s oblečky otevřete, dojme vás to a hned se vám vybaví množství vzpomínek, jak šel tenkrát Honzík z porodnice o den později, protože měl žloutenku, nebo jak si Anička tenkrát vybírala sama oblečení na první den do školky. Můžete namítnout, že totéž dokáže fotka. Ale nedokáže. S fotkou se nemůžete pohladit po tváři a nevoní tak, jak kdysi voněla vaše aviváž. Jak se dají využít oblíbené dupačky, které nechcete vyhodit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008