Jak připravit dobrou a zdravou kávu

 Zdraví 
25. listopadu 2016 09:33 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lahodná káva dodá elán Shutterstock
Káva prožívá v posledních letech návrat na výsluní. Mnozí ji pijí a mnozí se začínají zajímat o to, jak ji správně připravit. Naštěstí pominula doba, kdy vrcholem umění v této oblasti bylo zalít vařící vodou jedinou dostupnou kávu na trhu. Máme pro vás několik tipů, jak si připravit dobrou kávu i bez složitých a drahých strojů.

Dobrá kávová zrna jsou základ

I kdybyste vlastnili stroj na espresso za třicet tisíc, bez dobré kávy se neobejdete. A protože každému chutná jiná, je důležité různé druhy vyzkoušet a hledat tu, která vyhovuje právě vám. Rozhodně byste měli kupovat kávová zrna a mlít kávu až těsně před přípravou. Investice do kvalitního mlýnku není od věci. Měl by mít mlecí kameny a nikoli nože. Lepší jsou kameny keramické, ocelové méně vydrží. Při výběru kávových zrn se vyplatí dbát na to, aby nešlo jen o přepražený odpad z kávových plantáží. Zrna by se neměla lesknout, měla by mít neporušený tvar a příjemnou vůni.

Jak na přípravu bez drahých zařízení

Obvyklá česká příprava tzv. „turka“ není zcela vhodná. Problém je v tom, že dochází k přelouhování. Do nápoje se tak vyplavují i látky, které bychom v něm nechtěli. Káva je tak možná silnější, ale na úkor našeho zdraví. Naštěstí existují dostupné způsoby, jak připravit dobrou kávu a vyhnout se těmto problémům. Jednou z možností je kávu filtrovat přes filtrační papír.

Nemusíte mít ani stroj na překapávanou kávu, stačí vhodná nádoba, nad kterou umístíte filtr s kávou. Další možností je pořízení konvice na French Press. Její nejlevnější varianty stojí něco málo přes sto korun. Výhodou je, že po dvou až třech minutách louhování dojde k oddělení sedliny a vy si do šálků nalíváte lahodný nápoj bez škodlivých složek.

Pokud jste ctiteli kávy louhované pod tlakem, máte možnost zakoupit Moka konvičku. Stojí několik stokorun podle konkrétního typu a provedení. Vařením uvolněná pára protlačí vřelou vodu přes kávu a vzniklý nápoj má opravdu jiné parametry než káva překapávaná.

Dochucovat kávu?

Káva by měla být tak dobrá, abychom ji mohli pít i bez dochucení. Pokud si dáte práci s výběrem vhodného druhu, zjistíte, že kávový nápoj může mít i přirozeně ovocnou příchuť. Existují kávy, které svou chutí připomínají čokoládu. Nejde přitom o chemická dochucovadla, ale o kombinaci druhu a vhodného pražení. Vhodnou přísadou bývá smetana nebo našlehané mléko. Cukru se vyhněte, škodí zdraví a potlačí přirozeně nahořklou chuť kávy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky