Jak připravit dobrou a zdravou kávu

 Zdraví 
25. listopadu 2016 09:33 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lahodná káva dodá elán Shutterstock
Káva prožívá v posledních letech návrat na výsluní. Mnozí ji pijí a mnozí se začínají zajímat o to, jak ji správně připravit. Naštěstí pominula doba, kdy vrcholem umění v této oblasti bylo zalít vařící vodou jedinou dostupnou kávu na trhu. Máme pro vás několik tipů, jak si připravit dobrou kávu i bez složitých a drahých strojů.

Dobrá kávová zrna jsou základ

I kdybyste vlastnili stroj na espresso za třicet tisíc, bez dobré kávy se neobejdete. A protože každému chutná jiná, je důležité různé druhy vyzkoušet a hledat tu, která vyhovuje právě vám. Rozhodně byste měli kupovat kávová zrna a mlít kávu až těsně před přípravou. Investice do kvalitního mlýnku není od věci. Měl by mít mlecí kameny a nikoli nože. Lepší jsou kameny keramické, ocelové méně vydrží. Při výběru kávových zrn se vyplatí dbát na to, aby nešlo jen o přepražený odpad z kávových plantáží. Zrna by se neměla lesknout, měla by mít neporušený tvar a příjemnou vůni.

Jak na přípravu bez drahých zařízení

Obvyklá česká příprava tzv. „turka“ není zcela vhodná. Problém je v tom, že dochází k přelouhování. Do nápoje se tak vyplavují i látky, které bychom v něm nechtěli. Káva je tak možná silnější, ale na úkor našeho zdraví. Naštěstí existují dostupné způsoby, jak připravit dobrou kávu a vyhnout se těmto problémům. Jednou z možností je kávu filtrovat přes filtrační papír.

Nemusíte mít ani stroj na překapávanou kávu, stačí vhodná nádoba, nad kterou umístíte filtr s kávou. Další možností je pořízení konvice na French Press. Její nejlevnější varianty stojí něco málo přes sto korun. Výhodou je, že po dvou až třech minutách louhování dojde k oddělení sedliny a vy si do šálků nalíváte lahodný nápoj bez škodlivých složek.

Pokud jste ctiteli kávy louhované pod tlakem, máte možnost zakoupit Moka konvičku. Stojí několik stokorun podle konkrétního typu a provedení. Vařením uvolněná pára protlačí vřelou vodu přes kávu a vzniklý nápoj má opravdu jiné parametry než káva překapávaná.

Dochucovat kávu?

Káva by měla být tak dobrá, abychom ji mohli pít i bez dochucení. Pokud si dáte práci s výběrem vhodného druhu, zjistíte, že kávový nápoj může mít i přirozeně ovocnou příchuť. Existují kávy, které svou chutí připomínají čokoládu. Nejde přitom o chemická dochucovadla, ale o kombinaci druhu a vhodného pražení. Vhodnou přísadou bývá smetana nebo našlehané mléko. Cukru se vyhněte, škodí zdraví a potlačí přirozeně nahořklou chuť kávy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty