Jak připravit dobrou a zdravou kávu
Dobrá kávová zrna jsou základ
I kdybyste vlastnili stroj na espresso za třicet tisíc, bez dobré kávy se neobejdete. A protože každému chutná jiná, je důležité různé druhy vyzkoušet a hledat tu, která vyhovuje právě vám. Rozhodně byste měli kupovat kávová zrna a mlít kávu až těsně před přípravou. Investice do kvalitního mlýnku není od věci. Měl by mít mlecí kameny a nikoli nože. Lepší jsou kameny keramické, ocelové méně vydrží. Při výběru kávových zrn se vyplatí dbát na to, aby nešlo jen o přepražený odpad z kávových plantáží. Zrna by se neměla lesknout, měla by mít neporušený tvar a příjemnou vůni.
Jak na přípravu bez drahých zařízení
Obvyklá česká příprava tzv. „turka“ není zcela vhodná. Problém je v tom, že dochází k přelouhování. Do nápoje se tak vyplavují i látky, které bychom v něm nechtěli. Káva je tak možná silnější, ale na úkor našeho zdraví. Naštěstí existují dostupné způsoby, jak připravit dobrou kávu a vyhnout se těmto problémům. Jednou z možností je kávu filtrovat přes filtrační papír.
Nemusíte mít ani stroj na překapávanou kávu, stačí vhodná nádoba, nad kterou umístíte filtr s kávou. Další možností je pořízení konvice na French Press. Její nejlevnější varianty stojí něco málo přes sto korun. Výhodou je, že po dvou až třech minutách louhování dojde k oddělení sedliny a vy si do šálků nalíváte lahodný nápoj bez škodlivých složek.
Pokud jste ctiteli kávy louhované pod tlakem, máte možnost zakoupit Moka konvičku. Stojí několik stokorun podle konkrétního typu a provedení. Vařením uvolněná pára protlačí vřelou vodu přes kávu a vzniklý nápoj má opravdu jiné parametry než káva překapávaná.
Dochucovat kávu?
Káva by měla být tak dobrá, abychom ji mohli pít i bez dochucení. Pokud si dáte práci s výběrem vhodného druhu, zjistíte, že kávový nápoj může mít i přirozeně ovocnou příchuť. Existují kávy, které svou chutí připomínají čokoládu. Nejde přitom o chemická dochucovadla, ale o kombinaci druhu a vhodného pražení. Vhodnou přísadou bývá smetana nebo našlehané mléko. Cukru se vyhněte, škodí zdraví a potlačí přirozeně nahořklou chuť kávy.