Potraviny, které tělu spolehlivě dodají velmi důležitý vitamin C
Vitamin C si naše tělo nevytváří ani neuchovává. Každý den bychom proto měli mít dostatek vitaminu v rámci jídelníčku. Příroda zde vycházela z toho, že se člověk každý den živí tím, co v ní roste. Nicméně s rozvojem průmyslového zemědělství, a spolu s možností si zakoupit nejrůznější potraviny, které nemají z výživového hlediska žádný přínos, než že dodávají spoustu energie, se snadno dostaneme do deficitu. Stojí proto za to vědět, kde lze vitamin C doplnit nejrychleji a spolehlivě, protože jej potřebujeme pro své zdraví.
Paprika
Velmi známou zeleninou, která je bohatá na vitamin C, je paprika. Obsah samozřejmě kolísá v závislosti na druhu, ale pohybuje se někde mezi 95 miligramy na 100 gramů zelené papriky až po 183 miligramů na 100 gramů žluté papriky. Opravdu, rekordmanem není paprika červená, jak se někdy uvádí, ale žlutá. Doporučená denní dávka se přitom pohybuje někde kolem 120 miligramů. V případě nemoci pochopitelně více. Konzumace jediné papriky nám proto dodá vitaminu C dostatek. Jen je třeba ji sníst zasyrova, abychom se grilováním, pečením či vařením nezbavili potřebného vitaminu.
Kedlubna
Na vitamin C je bohatá i kedlubna. I u ní je velkou výhodou, že ji rádi konzumujeme syrovou, ačkoliv se dá připravit i na mnoho zajímavých dušených způsobů. Z hlediska obsahu vitaminu C ale potřebujeme kedlubnu syrovou. Pak můžeme počítat s tím, že nám 100 gramů kedlubny dodá asi 62 miligramů vitaminu C, takže když sníte kedlubnu celou, máte vystaráno.
Hrášek
Řeč je o čerstvém zeleném hrášku, který jíme opět tepelně neupravený. Získáme z něho asi 60 miligramů vitaminu C na 100 gramů. A stejně jako u ostatní zeleniny, i hrášek má mnoho dalších složek, které podpoří naše zdraví. Nevýhodou je značná sezonnost.
Kiwi
Pokud jste spíš na ovoce než na zeleninu, můžete se při získávání vitaminu C zaměřit na kiwi. Dva kusy tohoto plodu vám dodají přes 120 miligramů vitaminu C. To je slušná dávka. Ideálně můžete jejich konzumaci rozložit do celého dne a zajistit tak tělu průběžný přísun důležitého vitaminu.
Jahody
Fajn z hlediska vitaminu C jsou také jahody. Ve 100 gramech najdeme asi 67 miligramů, a navíc i spoustu dalších látek, které zlepšují naše zdraví, včetně stabilizace krevního cukru. Je jasné, že jahody ze skleníku budou z hlediska obsahu látek slabší než ty vyzrálé v záhonu, ale to je problém i u ostatních druhů.
Pomerančový džus
Potřebnou denní dávku vám dodá i jedna sklenice pomerančového džusu. Pozor ale na to, že zde mluvíme o sklenici čerstvě vylisovaného džusu, a nikoli o nápoji z koncentrátu, který se jako stoprocentní pomerančový džus prodává. Při přípravě džusu se můžete inspirovat i článkem zde.