Pozor na oblíbená chia semínka! Kdy vám mohou škodit?

 Zdraví 
22. října 2017 17:47 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Všeho moc škodí. I semínek chia. Internet
O superpotravině chia bylo napsáno mnoho. Víte ale, že ve větším množství může způsobovat i problémy. Čtěte dál.

Co jsou chia semínka a čím prospívají

Chia semínka jsou semínka šalvěje hispánské, kterou pěstovali kdysi dávno už Aztékové. Tvořila významnou součást jejich stravy v kombinaci s fazolemi, kukuřicí a dalšími plodinami. V poslední době se stala tato semínka hitem, neboť dokáží vázat mnoho vody a obsahují spoustu vlákniny a živin. Stala se tak součástí mnoha redukčních diet, což má své racionální opodstatnění. Velké množství vlákniny brání snadnému štěpení polysacharidů na glukózu a tím se zpomaluje vstřebávání energie z přijatých pokrmů. Chia semínka zasytí a ještě pozitivně ovlivní hladinu cukru v krvi a celkový zdravotní stav vzhledem k obsahu vitamínů a minerálů.

Jak mohou škodit

Někteří lidé se mylně domnívají, že pokud zvýší doporučené dávkování semínek, budou mít více pozitivních účinků na své tělo. To je naprostý nesmysl. Při konzumaci většího množství semínek, které jsou nedostatečně namočené, hrozí dokonce dehydratace. Sníte-li dlouho namočená semínka, která jsou plná vody, efekt je opačný a vaše tělo se dobře hydratuje. Jestliže však semínka nasávají vodu až ve vašem žaludku a střevě, naopak mohou tuto vodu odvést pryč z organismu a vaše tělo trpí. Upozorněním na problém může být silná zácpa a další potíže.

Bohužel to není jediný možný problém. Pozor na chia semínka by si měli dát muži, kteří mají v rodinné anamnéze rakovinu prostaty. Semínka totiž obsahují velké množství kyseliny alfa-linolenové, která byla dána do souvislosti s ovlivněním pravděpodobnosti rozvoje rakoviny prostaty. Ohroženi jsou zejména ti, kdo jedí více než doporučené množství, což je množství do dvou polévkových lžic denně.

Interakce s léky

Vedle těchto problémů, které byly popsány výše, jsou tu i možné interakce s užívanými léky. Zejména jde o posílení účinků léků na snižování krevního tlaku. Podobně se posiluje účinek léků na snížení hladiny cukru v krvi, což může ohrozit diabetiky. Chia semínka nejsou vůbec dohromady s Warfarinem. Někteří mají na chia alergii. U jiným způsobují nadýmání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008