Devětsil patří k nejúčinnějším bylinám. Na co všechno ho lze použít?

 Zdraví 
23. října 2017 13:49 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Devětsil lékařský je velmi užitečná bylina. Shutterstock
Před časem vypadl devětsil ze seznamu bylin, u kterých je možné při prodeji uvádět jeho účinek. Přesto jde o silnou zbraň proti mnoha nemocem. Máme další informace.

Proč byl vyřazen ze seznamu

Devětsil byl po generace uznáván jako jedna z velmi účinných bylin. O důvodech, proč byl vyřazen ze seznamu bylin, které je možné prodávat s uvedením jejich účinků, lze jen spekulovat. Jednou z možných variant je i působení farmaceutické lobby. Každopádně se tak stalo v rámci celé Evropské unie. Je to ale pochopitelné, protože návrat mnoha lidí k přírodní medicíně znamená pro tyto firmy velké finanční ztráty. Přitom účinky devětsilu jsou zjevné a průkazné při léčení mnoha chorob i při pomoci dětským pacientům. Nelze proto mluvit o placebo efektu. O jeho účinnosti svědčí ostatně i jeho název. Síly má totiž nepochybně dost.

Nač ho lze použít

Používají se listy i oddenek. Velmi účinný je i kořen, ale obtížně se získává. Jeho účinky jsou široké. Můžete ho použít proti střevním parazitům. Je silně močopudný a potopudný. Hodí se proto při různých obtížích s močovým ústrojím. Lze ho použít při problémech se žlučníkem. U žlučníku se oceňuje zejména schopnost devětsilu uvolňovat křeče. Této vlastnosti se užívá i při dalších problémech. Výborný je devětsil pro astmatiky, při suchém a dráždivém kašli, dokonce při laryngitidě, kdy hrozí u malých dětí velké komplikace a problémy. Pomáhá také proti alergiím. Snižuje horečku. Výborný je devětsil i při dně a zevně se může přikládat na oteklé klouby.

Jak ho používat

Devětsil je sám o sobě nedobrý. Proto je vhodné ho kombinovat s něčím, co mu dodá chuť. Často se svařuje s vínem a medem. Jestliže budete chtít připravit čaj, stačí přelít listy či oddenek horkou vodou a počkat asi dvacet minut. Na jednu dávku se používá zhruba jedna lžička nadrceného sušeného oddenku nebo listů. Budete ale muset použít med nebo jiné dochucovadlo. Můžete si ale připravit také macerát tak, že nadrcený devětsil smícháte s jedním deci bílého vína a konzumujete dvakrát denně po jídle. Jiné recepty doporučují i víno červené.

Na klouby a různé rány lze přikládat naklepané listy. Jestliže list namočíte do horkého oleje, zvýšíte účinek léčby. Pochopitelně je dobré list na místě fixovat pomocí obvazů, aby účinek trval delší dobu.

Pokud budete devětsil sami sbírat a sušit, nesmíte překročit teplotu sušení 40 stupňů. Bylina by totiž ztratila své účinné látky, což by byla velká škoda.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky