Bolestivé hemeroidy. Proč vznikají a jak je léčit?

 Zdraví 
23. října 2017 10:16 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Existuje několik zásad, při jejichž dodržování je šance na zlepšení zdravotního stavu Shutterstock
Hemoroidy, nebo lidově zlatá žíla, je nepříjemné onemocnění, které mnohdy postihuje hlavně starší osoby či ženy po porodu. Stále častěji se však vyskytuje i u lidí po třicítce.

Co jsou to vlastně hemoroidy? Onemocnění známé jako hemoroidy či zlatá žíla vzniká v důsledku rozšíření a zánětu žil v análním kanálu. Predispozice pro vznik nemoci může být vrozená, ale mnohdy jsou postiženi hlavně lidé vyšších věkových skupin nebo lidé se sedavým zaměstnáním a osoby trpící častou zácpou a tvrdou stolicí. Mezi další faktory, které se pod vznik zlaté žíly také podepisují, můžeme zařadit nezdravý životní styl, těhotenství, obezitu, nedostatečnou hygienu a infekce konečníku.

Jak dělíme hemeroidy

Hemoroidy dělíme na vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy vznikají ve stěnách konečníku, a to přibližně 3 cm od análního otvoru. Obvykle nejsou bolestivé, mohou se projevit krvácením a tvorbou hlenu. Ty vnější jsou v okolí řitního otvoru viditelné a vytvářejí jakési modré uzly. Tento typ hemoroidů je méně častý, ale většinou bolestivější.

Jaké jsou projevy onemocnění

  • Hemoroidy mají několik stádií. Postižený nejprve vůbec nemusí vědět, že u něj začíná nějaký zdravotní problém. Žíla bývá jen mírně vystouplá, může se objevit slabé krvácení.
  • V druhém stadiu se žíla vysouvá víc, ale dokáže se sama od sebe vrátit na původní místo. Průvodními jevy jsou krvácení, pálení i svědění. V tomto okamžiku je třeba začít onemocnění řešit, aby se zdravotní stav nezhoršil.
  • Během další fáze jsou již hemoroidy výrazné, objevuje se hlenovitý výtok i otok zapáleného konečníku.
  • Poslední stádium je charakteristické tím, že hemoroidy jsou trvale vysunuty, krvácení je častější, mohou se vyskytnout těžší zánětlivé procesy a při akutním zhoršení stavu i výrazná bolest. Ve velmi těžkých případech, kdy hemoroidy způsobují člověku nepřetržité problémy, se obvykle přistupuje k chirurgickému řešení.

Dodržujte několik zásad

Při důsledném dodržování několika zásad je při prvotních stádiích hemoroidů velká šance na zlepšení zdravotního stavu. Důležitá je v první řadě dostatečná hygiena po velké potřebě. Vhodné je dopřát si sprchu, případně použít vlhčené ubrousky určené přímo na hemoroidy. Dbejte na dostatečný přísun probiotik a prebiotik, abyste se vyhnuli zácpě. Také pijte dostatečné množství tekutin. Naopak se vyhýbejte pikantním jídlům či alkoholu, které mohou stimulovat prokrvení konečníku.

Dopřejte tělu dostatek vitaminu C a karotenoidů. Tyto látky totiž posilují pevnost a pružnost cév. Zlepšení stavu hemoroidů dosáhnete nejen hygienou a vhodnou stravou, ale i pohybem. Ten vám pomůže s lepší peristaltikou střev. Nemusíte se věnovat žádným namáhavým sportům, postačí například i 30 minut chůze během dne. Pokud máte sedavé zaměstnání, dávejte na pravidelný pohyb a strečink ještě větší důraz. V případě dlouhého sezení v zaměstnání si můžete pořídit i speciální podsedák s otvorem, který uvolňuje tlak na konečník. Není vhodné ani dlouhé vysedávání na toaletě a úplným tabu by mělo být tlačení při velké potřebě.

Vyzkoušejte lázně i obklady

Při lehkých formách hemoroidů často pacientům zabírají i různé domácí způsoby léčení. Velkou pomoc nabízí například příroda. Velmi účinné jsou sedací koupele z dubové kůry, řepíku lékařského, řebříčku, měsíčku i heřmánku. Koupel s odvarem z dubové kůry má skvělé stahující účinky. Při koupeli můžete použít i esenciální oleje. Pokud však domácí léčba nezabere, je nutné navštívit lékaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47