Vlaštovičník není jen na bradavice. Využijte jeho další účinky

 Zdraví 
26. října 2017 08:07 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
I lidová medicína využívá léčivé účinky jedů Shutterstock
Tato jedovatá rostlina se tradičně používá k likvidaci bradavic. Lze ji ale využít i jinak. Máme další informace.

Co je vlaštovičník

Vlaštovičník větší patří do čeledi makovitých. Obsahuje celou řadu alkaloidů, které jsou jedovaté, ale současně mají i některé léčivé účinky. Je hojně rozšířen v celé Evropě do nadmořských výšek kolem 850 metrů. Sbírá se mezi dubnem a červnem. Na podzim se může získávat jeho kořen, který se suší. Pro značnou jedovatost vlaštovičníku nikdy nepoužívejte tuto bylinu bez porady s odborníkem. Pokud ji zvolíte na určité obtíže, doporučujeme používat ve formě tinktury, kde je přesně měřitelné dávkování a dávku rozhodně nepřekračovat.

Účinky

Již zmiňovaná likvidace bradavic je jednou z nejčastějších aplikací. Tu lze bezpečně provádět kdykoli. Stačí utrhnout rostlinu, počkat, až začne ronit mléko a tím potřít bradavici. Postup můžete několikrát opakovat. Výsledek by měl být patrný do několika málo dnů. Pozor si dejte na jiné útvary než bradavice. Pokoušet se likvidovat vlaštovičníkem pihy a jiná znaménka je hazard se zdravím a rozhodně se takovým pokusům obloukem vyhněte.

Z dalších účinků je třeba zmínit uklidňující účinky. Uvolňuje křeče, roztahuje cévy, prohlubuje srdeční činnost. Byla prokázána i cytostatická účinnost, zejména na rakovinu kůže. Bohužel dávky, které by musel člověk aplikovat, jsou tak velké, že by je nepřežil. Vlaštovičník se ale dá dobře použít zevně i na špatně se hojící rány a bércové vředy. Pokud máte na nohou či rukou plíseň, pomůže vám silnější odvar, který použijete na koupel postižených částí.

Málo se ví o skvělých účincích vlaštovičníku při rozpouštění žlučových kamenů. K tomuto účelu se dá používat jednak tinktura, jednak speciálně připravené čaje, které obsahují nať vlaštovičníku. Vzhledem k možným toxickým účinkům rozhodně nepřekračujeme doporučenou dávku. Také se nesnažte kombinovat rozpouštěcí proces s procesem, při němž se mají žlučové kameny ze žlučníku vypudit do střeva. Vlaštovičník by měl proces zahájit a až se kameny zmenší, je možné v léčbě postoupit dál.

Sběr a sušení

Nať se sbírá od dubna do června. Suší se zhruba při teplotě do 35 stupňů. Oddenek a kořen se sbírá na podzim. Suší se rychle. Doporučuje se umělé teplo do 75 stupňů. Nasušenou rostlinu uchovávejte v temnu a občas dosušte. Má tendenci plesnivět. Lepší je si připravit tinkturu, kdy nať naložíte do alkoholu a necháte asi 6 týdnů louhovat za občasného protřepávání. Nikdy neužívejte vlaštovičník dlouhodobě. O způsobu použití se vždy poraďte s odborníkem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47