Jak často jíst mrkev, abychom z ní vytěžili maximum?
Syrová mrkev je považována za nejbohatší zdroj provitaminu A, čili karotenu. Kromě něj je bohatá i na vitaminy B, C, D, E a K, z minerálů jsou to vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra. Za lahodnou chuť mrkve je zodpovědný vysoký obsah sacharidů, který se během zrání a růstu mrkve postupně snižuje.
Co všechno obsahuje?
Oku lákavá oranžová barva mrkve je projevem vysokého obsahu karotenoidů, z nichž největší zastoupení má betakaroten, který se v těle mění na vitamin A. Dále mrkev obsahuje i jinou důležitou látku - pektin a éterický olej.
Jak mrkev pomáhá našemu tělu?
Mrkev působí jako prevence proti rakovině, podporuje imunitní systém, předchází kardiovaskulárním onemocněním. Je významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti, vyživuje sítnici a zajišťuje, aby fungovala správně. Pro lidi, kteří trpí rakovinou je mrkev skvělým doplňkem, jelikož obsahuje oxidant - betakaroten, který posiluje imunitu.
Vědci dokonce předpokládají, že svojí reakcí posiluje lidské tkáně v organismu a ty jsou následně méně náchylné na nádorové bujení. Betakaroten však kromě toho chrání srdce a cévy, působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí organismu a pokožky.
Dalším pozitivním účinkem mrkve je, že neutralizuje volné radikály a odvádí z těla toxiny. Obsažený pektin v mrkvi se stará o trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. Konzumace syrové mrkve snižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťáva napomáhá v léčbě tuberkulózy, migrény, infekčních onemocnění, revmatismu a při onemocněních kůže.
Rozjasňuje pleť
Mrkev obsahuje hodně vitamínu C a antioxidantů, takže se její pravidelná konzumace odrazí na krásné a zářivé pleti. Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.
Zpomaluje stárnutí pleti
Díky obsahu vitamínu C, mrkev pomáhá produkovat kolagen. Kolagen je druh proteinu, který má zásadní význam pro udržení elasticity pokožky. To pomáhá zabránit vráskám a známkám stárnutí. O mrkvovém nápoji proti chrápání se dočtete v našem dalším článku.
Jak často ji konzumovat?
Lékaři doporučují sníst minimálně jednu mrkev denně, čímž můžete předejít například rakovině slinivky, což potvrdil už nejeden výzkum. Avšak nejen syrová mrkev, ale i její šťáva má stejně pozitivní účinky na lidský organismus. Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.