Pravda o instantní kávě, která vás opravdu nepotěší
Historie instantní kávy začala psát v roce 1901, kdy japonský vědec Satori Kato představil světu kávový prášek. Jelikož neměl podnikavého ducha, nepodařilo se mu na tomto produktu vydělat. Až o pár let později využil objev tohoto vědce George Washington (výzkumník a jmenovec prvního prezidenta USA). Tento pán ve velkém rozběhl svůj byznys během první světové války, kdy vojáci neměli pochopitelně čas na přípravu pořádné kávy.
Dva základní způsoby výroby instantní kávy
Obecně spočívá výrobní postup v uvaření kávy z rozemletých kávových zrn. V dalším kroku se tato káva upraví jedním ze dvou způsobů. První možností je sublimace. Káva se nejprve zmrazí, následně se ledové krystalky "odpaří" a granule jsou na světě. Druhým způsobem je sušení uvařené kávy vzduchem vysoké teploty. Druhý zmíněný postup je poměrně rizikový, protože kávě obecně škodí vysoké teploty. Celá výroba je pochopitelně komplikovanější, ale uvádět veškeré technické detaily není potřeba.
A teď otázka. Jíte instantní polévky, kaše a podobná chemicky upravené jídla? Pokud se stravujete zdravě tak určitě ne. Proč pak pijete obyčejný průmyslově zpracovaný výluh z kávy? Nemluvě o kvalitě použitých kávových zrn. Jaká zrna se podle vás použijí na její výrobu? Pochopitelně ta s nejnižší možnou kvalitou.
Požadavky na výsledné aroma a chuť potom vedou k přidávání látek, které v opravdové kávě nemají co hledat. Pokud jste si někdy dali kvalitně upraženou kávu, pořízenou z čerstvě mletých kávových zrn, tak víte, že výrobci instantní "břečky" se mohou klidně postavit na hlavu, ale chuť skutečné kávy nejsou schopni dosáhnout přes sebevětší snahu. Jak ohrožuje naše zdraví káva s mlékem, se dočtete v našem dalším článku.
Pokud pijete instantní kávy "kvalitnějších" značek, nebo dokonce bio rozpustnou kávu, pak přechod na kvalitní zrnkovou kávu bude rozhodně příznivý pro vaši peněženku a váš žaludek vám také poděkuje.