Pravda o instantní kávě, která vás opravdu nepotěší

 Zdraví 
05. listopadu 2017 11:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Patříte k lidem, kteří holdují pití instantní kávy? Možná teď přestanete Shutterstock
Každý dáváme přednost nějaké té své kávě. Podle posledních studií je káva v rozumném množství zdraví prospěšná. Výrazně snižuje riziko Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy nemoci, diabetu nebo tlumí bolesti hlavy.
 Ale jak je v tomto prospěšná instantní káva, nejmilovanější kávový nápoj v Čechách?

Historie instantní kávy začala psát v roce 1901, kdy japonský vědec Satori Kato představil světu kávový prášek. Jelikož neměl podnikavého ducha, nepodařilo se mu na tomto produktu vydělat. Až o pár let později využil objev tohoto vědce George Washington (výzkumník a jmenovec prvního prezidenta USA). Tento pán ve velkém rozběhl svůj byznys během první světové války, kdy vojáci neměli pochopitelně čas na přípravu pořádné kávy.

Dva základní způsoby výroby instantní kávy

Obecně spočívá výrobní postup v uvaření kávy z rozemletých kávových zrn. V dalším kroku se tato káva upraví jedním ze dvou způsobů. První možností je sublimace. Káva se nejprve zmrazí, následně se ledové krystalky "odpaří" a granule jsou na světě. Druhým způsobem je sušení uvařené kávy vzduchem vysoké teploty. Druhý zmíněný postup je poměrně rizikový, protože kávě obecně škodí vysoké teploty. Celá výroba je pochopitelně komplikovanější, ale uvádět veškeré technické detaily není potřeba.

A teď otázka. Jíte instantní polévky, kaše a podobná chemicky upravené jídla? Pokud se stravujete zdravě tak určitě ne. Proč pak pijete obyčejný průmyslově zpracovaný výluh z kávy? Nemluvě o kvalitě použitých kávových zrn. Jaká zrna se podle vás použijí na její výrobu? Pochopitelně ta s nejnižší možnou kvalitou.

Požadavky na výsledné aroma a chuť potom vedou k přidávání látek, které v opravdové kávě nemají co hledat. Pokud jste si někdy dali kvalitně upraženou kávu, pořízenou z čerstvě mletých kávových zrn, tak víte, že výrobci instantní "břečky" se mohou klidně postavit na hlavu, ale chuť skutečné kávy nejsou schopni dosáhnout přes sebevětší snahu. Jak ohrožuje naše zdraví káva s mlékem, se dočtete v našem dalším článku.

Pokud pijete instantní kávy "kvalitnějších" značek, nebo dokonce bio rozpustnou kávu, pak přechod na kvalitní zrnkovou kávu bude rozhodně příznivý pro vaši peněženku a váš žaludek vám také poděkuje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít