Znáte léčivé účinky mrkvové šťávy?

 Zdraví 
11. listopadu 2017 11:43 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvalitní mrkvová šťáva představuje ideální zdroj tělu prospěšných látek Pixabay
Mrkev je velmi zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů. Mnoho lidí ji má zařazenou do kategorie polévkové zeleniny a čerstvou ji konzumuje málokdo. A to je opravdu velká škoda.

Z mrkve se však vyrábí i úžasný nápoj, který má celou řadu příznivých účinků na zdraví člověka. Mluvíme o kvalitní mrkvové šťávě, která dodá tělu množství prospěšných látek. Tento nápoj mimo jiné podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak. Přečtěte si, co všechno dokáže poskytnout našemu tělu mrkvová šťáva.

Co obsahuje mrkev?

Jaké účinky má mrkvová šťáva na naše tělo?

  • Pití kvalitní mrkvové šťávy podpoří přirozenou obranyschopnost organismu
  • Šťáva z mrkve je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním či chřipce
  • Chrání buňky před volnými radikály a detoxikuje tělo od škodlivin
  • Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
  • Má pozitivní vliv na pokožku, ledviny i trávicí soustavu
  • Podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování

Připravte si vlastní šťávu

Pokud hledáte mrkvovou šťávu v obchodě, dávejte pozor na to, aby měla co nejmenší obsah přidaného cukru. Stále však může obsahovat i konzervační či další nevhodné látky. Ideální je proto si připravit čerstvou domácí mrkvovou šťávu s menším množstvím cukru.

Co budete potřebovat?

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 pomeranč
  • 250 g cukru
  • 10 g kyseliny citrónové
  • 1,5 litru vody

Mrkev omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do hrnce s vodou a dejte vařit přibližně na 20 minut. Pomeranč nakrájejte na několik částí a přidejte vařit k mrkvi na dalších 20 minut. Po dovaření celou směs rozmixujte. V druhém hrnci si ještě musíte připravit sirup z vody, kyseliny citronové a cukru, ideálně třtinového. Až začne směs houstnout, přidejte ji k mrkvi. Na závěr vše spolu ještě jednou rozmixujte a můžete podávat. V chladničce vám tato mrkvová šťáva vydrží 5 dní. Na dlouhodobé uskladnění ji nezapomeňte sterilizovat.
Mrkvovou šťávu konzumujte ráno nalačno, protože je tehdy pro tělo nejsnáze stravitelná

Ideální kombinací je i mrkev a jablko či zázvor. Znáte účinky zázvorové šťávy na naše tělo? Přečtěte si o nich v našem dalším článku. Experimentovat můžete samozřejmě i s jinými surovinami.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda