Slazení bez výčitek: Máme pro vás skvělý tip!
Panela je sušená třtinová šťáva, která nahradí všechna sladidla. Je naprosto přirozenou potravou, navíc obsahuje vysoké procento živin, minerálních látek, vitaminů a bílkovin.
Panela se zpracovává tak, že se nejprve z rostlin cukrové třtiny šetrně vymačká šťáva, která se následně vysuší a poté se vzniklé krystalky lehce rozdrtí. Na rozdíl od třtinového cukru, ze kterého se odstraňuje melasa jako vedlejší produkt se spoustou nutričně hodnotných látek, si panela zachovává všechny živiny, které se v ní nacházejí.
Kdyby se vám slovo panela nepozdávalo, můžete si vybrat třeba chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao. Pod těmito všemi názvy se doposud u nás málo známá panela nachází.
Panela je 100% přírodní sladidlo a obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr. Obsahuje vitaminy (A, B, C, D a E) a minerální látky (vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan). Pro přesnost obsahuje 100 g panely o 73 mg více vápníku, téměř o 12 mg více železa a o polovinu více draslíku. Vzhledem, především zbarvením, připomíná panela třtinový cukr. Její chuť je medová, s lehkým podtónem melasy. Při její výrobě nedochází k žádnému bělení, rafinaci ani oddělování melasy.
Díky vysokému podílu minerálů je to vynikající zdroj energie pro sportovce, a to především při vyčerpání a stresu. Podporuje vykašlávání, má zklidňující účinky při nachlazení, může čistit krev, zabraňovat revmatickým potížím a posilovat oslabený organismus.
V běžné síti supermarketů panelu prozatím nehledejte, určitě ji však najdete v prodejnách zdravé výživy. Panelu lze využít jako univerzální sladidlo do nápojů, jogurtů, marmelád, kaší, pudingů a především do pečených i nepečených dezertů. Pokud panelu přidáte v zimě do svého oblíbeného nápoje, tak vás rozehřeje stejně jako med.