Žít zdravě nemusí být vždy drahé. Tipy, jak zhubnout a ještě ušetřit

 Zdraví 
07. listopadu 2017 10:57 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zelí je levné, plné vitamínů a dostupné po celý rok Shutterstock
Mnoho lidí se vymlouvá na to, že na zdravý způsob života nemají peníze, že jsou zdravé potraviny drahé a to samé platí i pro posilovny a sportovní vybavení. Skutečnost je ale jiná.

Strava

Češi patří k nejobéznějším národům světa. Umíráme předčasně na nemoci srdce, na rakovinu a řada lidí se ke stáru nemůže ani pohnout, protože je bolí klouby. Jak s obezitou zatočit, se dozvíte v našem seriálu o výživě.

Vycházeli jsme samozřejmě hlavně z toho, co potřebuje naše tělo k tomu, aby nastoupilo ozdravný proces hubnutí. Otázka finanční nebyla tolik v popředí. Stojí ale za úvahu porovnat náklady a vyvrátit mýtus, že zdravé musí být drahé.

Kupujte sezónní zeleninu a ovoce

Kupovat to, co právě roste, se vyplatí nejen finančně, ale také chuťově. Právě dozrálé ovoce a zelenina jsou plné chutí a vitamínů. Jsou nepochybně lepší, než tytéž druhy vypěstované kdesi ve skleníku a utržené zelené, aby dozrály cestou a ve skladu. Moderní době vděčíme za možnost koupit si i v zimě své oblíbené produkty, ale chutnat nám příliš nebudou a i po zdravotní stránce nebude jejich přínos vysoký.

Do našich úvah by se mělo dostat i další hledisko – totiž hledisko ekologické. Proč si kupovat něco, co k nám putovalo přes půl světa, když máme kvalitní potraviny na dosah a jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí? Pro nastávající období podzimu a zimy to znamená zaměřit svou pozornost na zeleninu a ovoce, které je běžně dostupné.

U nás je to zejména hlávkové zelí, kořenová zelenina, cibule, brambory a jablka. Vše se dá konzumovat jak tepelně upravené, tak za syrova. Z hlávkového zelí je možné připravit řadu oblíbených salátů. Od jednoduchého zelného se zálivkou z oleje, citronu či octa, soli a pepře, přes hanácký salát s majonézou či jogurtem, směrem k salátu Coleslaw a dál k jakýmkoli dalším fantaziím. Dušené zelí je též výbornou a levnou přílohou.

Kořenová zelenina se může kombinovat se zelím v salátech, může se stát materiálem pro přípravu pomazánek, základem polévek a mnoha dalších pokrmů. Pro kvalitní jídlo nepotřebujete drahé ingredience, potřebujete šikovné ruce a dobrou fantazii.

Jez do polosyta

Závažnějším problémem, který brání většině lidí zhubnout, je zvyk sníst víc jídla, než tělo skutečně potřebuje. Tento aspekt uvádím hlavně proto, abychom si uvědomili, že nás nemusí hned rozhodit snaha některých prodejců uměle zvyšovat ceny másla a dalších produktů a ani je nemusíme okamžitě nahrazovat nekvalitními výrobky. Spíš se můžeme zamyslet, zda nestojí za to vychutnat si místo tří tlustě namazaných krajíců obyčejného chleba raději jeden celozrnný žitný chléb a přidat zeleninový salát.

V tradiční české stravě totiž není zelenina příliš zastoupena a to je škoda. Je to škoda nakonec i pro naše peněženky. Také tím, že nakupujeme zbytečně velké množství jídla, se více přejídáme, méně hubneme a více chudneme.

Sportujte bez pomůcek

Je tomu skutečně tak, že ne každý si může dovolit pravidelné návštěvy posiloven, bazénů a dalších sportovních center. Ne každý si může dovolit nákupy drahého vybavení, speciálního oblečení a dalších sportovních pomůcek. Každý ale může jít na procházku. Každý může vyběhnout ven a každý může i v teple domova cvičit všelijaké užitečné cviky dle libosti. To vše zadarmo.

Pokud pro určitou pohybovou aktivitu získáte i svou rodinu, je vedlejším efektem kratší doba, kterou děti prožijí před obrazovkami počítačů a mobilů, získáte společné zážitky, možnost těšit se na společné chvíle a celkově vám bude dobře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda