Je čas mlsání jahod. Co byste o nich měli určitě vědět?

 Ostatní 
06. června 2019 11:08 / Monika Thomsonová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Jahody nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví Shutterstock
Milovníci jahod buďte ve střehu. Jahodová sezona klepe na dveře a vy si právě teď můžete dopřát sladké červené plody z místních plantáží. Než se pustíte do lákavého osvěžení, přečtěte si několik informací o tomto ovoci, které jste možná neznali.

Jahody nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí. A co jste o jahodách možná vůbec netušili? Napadlo by vás, že tohle první jarní ovoce patří do rodiny růží? A víte, kolik semínek je na jedné jahodě? Tady je několik informací o jahodách, které vás asi překvapí. 

Jahody jsou zásobárnou prospěšných látek

V jahodách nalezneme mnoho látek, které naše tělo přivítá. Jedná se zejména o vitamíny C, A, B, E, antioxidanty, minerály (draslík, vápník, hořčík, mangan) a třísloviny. Dále obsahují též vlákninu, kyselinu jablečnou, šťavelovou a citrónovou. V jejich obsahu je důležitou součástí i voda, díky které podpoří hydrataci pleti. Mají i výrazné protizánětlivé účinky.

Co jste možná o jahodách nevěděli?

  • Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí tak totiž až o 50 % vůně. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.
  • Alergie na jahody způsobují obsažené organické kyseliny – jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které však zároveň dodávají jahodám charakteristickou vůni a chuť. 
  • Jahody fungují jako afrodiziakum pro muže i ženy. Jejich semínka totiž obsahují zinek, nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost.
  • Jahody ze zahrádky je ideální sklízet ráno, dokud jsou přirozeně chladné. Po sklizni je zchlaďte na 4–6 °C, vydrží pak až 5 dní. 
  • Jahoda není bobule, ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka, okurka nebo dýně) má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se konzumuje, je zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem 200 semínek. 
  • O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně - Chlístově . V roce 1896 si nechal poslat satbu od přítele z Ameriky.

Blahodární účinky jahod na naše tělo

Obrovský zdroj vitaminu C

Jahody jsou jednou z nejlepších alternativ, jak dostat do těla vitamín C. Jedna miska jahod (cca 200 g)obsahuje přibližně 84,7 mg vitamínu C, přičemž v pomeranči je jen asi 70 mg. Takže můžete posilovat imunitní systém, zatímco si pochutnáváte na slaďoučkých jahodách.

Výborné při dietě

Jahody obsahují antokyany, které podporují spalování uloženého tuku. V již zmíněné misce čerstvých jahod je asi jen 50 kalorií, takže jsou ideální svačinkou. Jahody navíc mají tendenci uspokojit vaši chuť na sladké, když se snažíte jíst zdravě a nechcete hřešit. 

Podporují činnost mozku

Tyto červené plody jsou naplněny fotochemikáliemi a jódem, takže přispívají k omlazení funkce centrálního nervového systému. Jahody tak můžeme nazývat inteligentními potravinami, které pomáhají našemu mozku, aby zůstal déle mladý.

Pevné kosti 

Draslík, vitamín K a hořčík nacházející se v těchto plodech jsou nesmírně důležité pro pevnost kostí. Jak člověk stárne, kosti jsou pomalu křehčí a křehčí, pokud je ale chcete udržet zdravé a silné delší dobu, jezte jahody.

Sexuální apetit

Konzumace jahod zvyšuje sexuální apetit. Jedná se totiž o afrodiziakum, které ovlivňuje tvorbu testosteronu a krevní oběh v pohlavních orgánech díky antioxidantům a zinku. Co zkusit recept na výborný jahodový likér

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve