Letošní zimu ovládne věčně módní kostka

 Móda 
07. prosince 2017 16:47 / Marie Popelková
  0
📷
10 fotografií v galerii
Kostkované vzory patří mezi nestárnoucí módní styl Pinterest
Pokud rády držíte krok s módou, neměl by letošní zimu chybět ve vašem šatníku nějaký pěkný kostkovaný kousek. Kostka v jakékoliv podobě byla hitem už letos v létě a tento nestárnoucí trend plynule pokračuje i během aktuálního podzimu a zimy.

Kostkovanými outfity se to hemžilo i na všech světových módních přehlídkách. A i podle návrhářů je zkrátka kostka módní evergreen. Jaký typ kostky zvolíte, záleží čistě na vás.

Tartan

Tartan, nebo-li skotské kostky, vynikne obzvláště v červené barvě, ale dobře vypadá i v zelené, modré, fialové nebo růžové. Pokud však zvolíte červenou, budete in hned dvojnásobně. Letošní zimu totiž kromě kostkovaných látek ovládá také červená barva.

Světoví módní designeři oblékli letos modelky nejen do výrazných barev, ale trendy jsou i umírněnější barvy. Ty mají navíc velkou výhodu v tom, že je snadno zkombinujete s oblečením pro běžné denní nošení.

Vichy káro

Bavlněnou kostkovanou látku zvanou gingham proslavila už před mnoha lety Brigitte Bardot. Ta si v době své největší slávy nechala z kostkované látky ušít svatební šaty a módní výstřelek byl na světě. Psal se tok 1959 a od té doby je kostka prakticky nedílnou součástí módních trendů.

Tento vzor je známý nejen pod označením gingham, ale i třeba vichy. Může mít podobu maličkých i velkých kostek. Barevné kombinace jsou prakticky neomezené  - nic nepokazíte klasickou bílo-černou kombinací, ale velmi módní jsou i další barvy - modrá, červená nebo pastelová.

Původ kostkované látky

Zřejmě díky tomu, že kostkovanou látku proslavila v Evropě zejména herečka Brigitte Bardot, mnozí se domnívají, že látka má původ ve Francii. Poprvé byl přitom gingham použit v Anglii v roce 1615, s největší pravděpodobností byl tento vzor přivezen z jižní Asie. Původně se jednalo o pruhovanou látku – odtud slovo holandského původu genggang, které se později poangličtilo právě na gingham.

Od 18. století se pak tato bavlněná látka začala vyrábět i v Evropě, i když stále z dovážených vláken. Angličané látku začali tkát takovým zůsobem, že vznikl typický kostkovaný vzor. Látka byla právě díky své oboustrannosti velmi praktická, takže se používala téměř na všechno – od ubrusů po šaty.

Jak kostku nosit

Někdo si oblíbil kostkované košile, jiný třeba sukně. Důležité je se zbavit předsudků a nebát se kostku nosit. Tento oblíbený vzor se může objevit také na tričku, šatech, kabátech nebo kalhotách. Pěkně vypadají také kostkovaná ponča. O tomto módním trendu jsme psali zde.

Kostkovaná móda se ovšem probojovala i do světa módních doplňků. V dnešní době tak není problém pořídit si kostkované boty, kabelky, klobouky, rukavice, brýle nebo šáy a šátky.

I když se kostka vyskytuje nejčastěji v červené, modré a černé variantě, můžete sáhnout i po odvážnějším odstínu - dobře vypadá například žluto-černá kombinace, světle modrá nebo růžová.

A podle stylistů by se lidé neměli bát ani kombinace různých vzorů - drobnější kostičky vedle vekých vypadají zkrátka dobře.

Co se týká materiálu, fantazii se meze nekladou. In je nejen bavlna, ale i tvíd nebo flanel. Pokud si však pořídíte třeba zimní kabát, je nutné mít na mysli, že tento vzor, především na silnějších látkách, jako je tvíd, může opticky trochu přidávat na objemu. Pokud si nejste v této oblasti jisté, zvolte třeba šálu s tímto vzorem, která vás zahřeje a bude vypadat stylově.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008