Přírodní antibiotikum, které zatočí se záněty a ještě si pochutnáte
Tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází původně z Jižní Ameriky a její léčivé účinky jsou opravdu mimořádné. Za určitých okolností se dokáže porvat i se zákeřným a obávaným zlatým stafylokokem.
Lék na dosah
Když se mluví o přírodní alternativě antibiotik, obvykle se ve všech pádech skloňuje česnek. Přitom zahrada nám nabízí i další možnost - krásnou květinu, která se objevuje nejen na skalkách a zahradách, ale často zdobí i truhlíky na balkonech. Lidé tak mají účinné přírodní léčivo doslova na dosah ruky, aniž o tom mnohdy vůbec vědí.
Využití beze zbytku
Hned prvním plusovým bodem této byliny je skutečnost, že ji lze využívat i k jídlu. Pokud lichořeřišnici pěstujete doma, může se stát zajímavým zpestřením našeho jídelníčku. Kromě toho, že je chutná, obsahuje i velké množství vitaminu C a vlákniny.
Pro muže i pro ženy
Muži ji ocení při prevenci a léčbě onemocnění prostaty. Ženám uleví při zánětech vaječníků a pohlavních orgánů a z ní připravené koupele mohou pomoci upravit menstruační cyklus. V žaludku likviduje bakterie Helicobakter pylori, které jsou často původcem dlouhodobých potíží i žaludečních vředů. Velmi pozitivně působí při infekčních průjmech a dokáže zlikvidovat i bakterii salmonely.
Výborná jako prevence
Lichořeřišnice je také vhodná při zánětech dýchacích cest. Díky ní můžete nákazu zlikvidovat nebo omezit už v jejím začátku. Je skvělá i pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy.
Jak správně užívat?
Vysoká účinnost doposud ne zcela doceněné byliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Nať a listy lichořeřišnice lze použít sušené i čerstvé. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se vám zdála příliš pálivá, můžete je přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem.
Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou po konzumaci.
Připravte si čaj
Pokud si rostlinu nasušíte do zásoby, připravujte si z ní čaj. Jednu vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte cca 10 minut luhovat a přeceďte. (Dále čtěte: Připravte si nejsilnější přírodní antibiotikum).