Přírodní antibiotikum, které zatočí se záněty a ještě si pochutnáte

Přírodní antibiotikum, které chutná
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
04. listopadu 2019 09:41 / Depositphotos
  2   0
Znáte lichořeřišnici? Jedná se o jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Působí proti převážné většině bakterií, které jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin.

Tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází původně z Jižní Ameriky a její léčivé účinky jsou opravdu mimořádné. Za určitých okolností se dokáže porvat i se zákeřným a obávaným zlatým stafylokokem.

Lék na dosah

Když se mluví o přírodní alternativě antibiotik, obvykle se ve všech pádech skloňuje česnek. Přitom zahrada nám nabízí i další možnost - krásnou květinu, která se objevuje nejen na skalkách a zahradách, ale často zdobí i truhlíky na balkonech. Lidé tak mají účinné přírodní léčivo doslova na dosah ruky, aniž o tom mnohdy vůbec vědí.

Využití beze zbytku

Hned prvním plusovým bodem této byliny je skutečnost, že ji lze využívat i k jídlu. Pokud lichořeřišnici pěstujete doma, může se stát zajímavým zpestřením našeho jídelníčku. Kromě toho, že je chutná, obsahuje i velké množství vitaminu C a vlákniny.

Pro muže i pro ženy

Muži ji ocení při prevenci a léčbě onemocnění prostaty. Ženám uleví při zánětech vaječníků a pohlavních orgánů a z ní připravené koupele mohou pomoci upravit menstruační cyklus. V žaludku likviduje bakterie Helicobakter pylori, které jsou často původcem dlouhodobých potíží i žaludečních vředů. Velmi pozitivně působí při infekčních průjmech a dokáže zlikvidovat i bakterii salmonely.

Výborná jako prevence

Lichořeřišnice je také vhodná při zánětech dýchacích cest. Díky ní můžete nákazu zlikvidovat nebo omezit už v jejím začátku. Je skvělá i pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy.

Jak správně užívat?

Vysoká účinnost doposud ne zcela doceněné byliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Nať a listy lichořeřišnice lze použít sušené i čerstvé. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se vám zdála příliš pálivá, můžete je přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. 

Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou po konzumaci.

Připravte si čaj

Pokud si rostlinu nasušíte do zásoby, připravujte si z ní čaj. Jednu vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte cca 10 minut luhovat a přeceďte. (Dále čtěte: Připravte si nejsilnější přírodní antibiotikum).

Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Jižní Afrika a malá ochutnávka úžasných zážitků a zajímavostí, které tato země nabízí

Dům a zahrada

Jaké dobroty můžeme v zimě dopřát zvířátkům v přírodě a jaké jim naopak v žádném případě...

Bydlení

Potřebujete doma odstranit plovoucí podlahu nebo linoleum? Poradíme, jak na to

Zavřít reklamu