Skřípání zubů nepodceňujte. Může značit infekční nemoc

 Zdraví 
29. října 2019 09:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bruxismus je nepříjemný i pro nejbližší okolí Depositphotos
Skřípání a cvakání zuby neboli bruxismus je poměrně rozšířený zlozvyk, který se týká nejenom dospělých, ale i dětí. Nicméně tento problém byste rozhodně neměli přecházet.

Lidé, kteří skřípají zuby, často o tomto svém problému ani nevědí. Obvykle je na to upozorní nejbližší okolí, které nepříjemný zvuk v noci budí. Bruxismus však škodí nejenom zubům. Často za ním stojí i mnohem vážnější problémy, které je třeba řešit.

Zuby a čelist trpí

Při skřípání zubů dochází k nevratnému poškození skloviny. Nejenomže mohou vznikat v zubech praskliny, ale v extrémních případech může dojít až ke zlomeninám zubů či výplní. Kromě toho škřípáním zubů trpí také čelistní kloub, což může mít za následek bolestivé kousání nebo také ztížené otevírání či lupání. V neposlední řadě bývá častým důsledkem také bolest hlavy. 

Špatná psychika i infekce

Za nočním skřípáním zubů stojí nejčastěji psychický stav člověka. Objevuje se u lidí, kteří mají náročné povolání, jsou ve stresu nebo trpí úzkostmi. Noční skřípání zubů má nejčastěji souvislost s psychickým stavem člověka. Zvláště u dětí může bruxismus značit infekční onemocnění. 

Jak se léčí

Pokud zjistíte, že skřípete zuby, pořiďte si speciální chránič zubů. U dětí do šesti let tato ochrana není nutná, ale zato upravte spánkový režim. Dbejte na to, aby šlo dítě vždy ve stejnou dobu spát. Dvě hodiny před usnutím se snažte, aby nesledovalo televizi, počítač nebo mobil. Stejně tak omezte sladkosti. Při déletrvajících problémech by se měli rodiče svěřit pediatrovi či zubaři. Jde o to, aby se dětská psychika co nejvíce uklidnila. Pokud je příčinou skřípání zubů stres, je dobré zaměřit se na relaxaci, meditaci a další techniky, o kterých jsme psali zde. Stejně tak se nebojte vyhledat pomoc psychologa nebo psychoterapeuta.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?