Zázračná síla včelích produktů a jejich účinky na lidský organismus

 Zdraví 
16. listopadu 2019 13:43 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Včelí produkty mají zázračné účinky Depositphotos
S podzimem vždy strmě roste spotřeba medu nejen v českých domácnostech. Většina lidí se po něm začne shánět okamžitě poté, co ucítí první zaškrábání v krku. Nejen med, ale i další včelí produkty ovšem blahodárně působí i na celou řadu dalších zdravotních obtíží. Opary počínaje a civilizačními nemocemi konče.

Například mateří kašička je velmi vyhledávaná ženami v přechodu, neboť jim pomáhá bojovat s nepříjemnými klimakterickými symptomy. Mladší ženy i muži toužící po dítěti zase mohou využít jejích schopností podpořit plodnost obou pohlaví.

Antioxidant, prebiotikum a bojovník s bakteriemi

Díky svým antioxidačním vlastnostem i prebiotickým účinkům med rovněž skvěle podporuje imunitu, takže slouží jako prevence onemocnění, případně zkracuje průběh nemoci samotné. Kromě řady vitaminů, jako je C, B2 či niacin, obsahuje med rovněž aminokyseliny a řadu minerálů, jako například vápník, hořčík, mangan, draslík, fosfor nebo zinek. Med také přispívá k prevenci civilizačních chorob, jakými jsou například kardiovaskulární nemoci. Obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, a tím snižuje krevní tlak. Při denním užívání medu klesá hladina tuku v krvi, zvláště takzvaného špatného cholesterolu. Velmi silné jsou u této lepkavé dobroty antibakteriální vlastnosti – med dokáže zlikvidovat desítky bakterií včetně Escherichia coli nebo bakterií rodu Salmonella. Manukový med původem z Nového Zélandu dokonce dle výzkumu tamních vědců dokáže porazit stafylokoky i Helicobacter pylori, což je bakterie zodpovědná za vznik žaludečních vředů.

Propolis oceníte především na kůži

Vedle medu jsou lidskému zdraví nadmíru prospěšné i další včelí produkty, zejména mateří kašička nebo propolis. Propolis se užívá především zevně na celou plejádu obtíží: hojí popáleniny či drobná poranění kůže, léčí opary, paradontózu či afty, odstraňuje bradavice, pomáhá při atopických ekzémech, lupénce nebo zánětech dásní. Vnitřně léčí záněty žaludeční a střevní sliznice či močových cest. Skvělé vlastnosti má rovněž mateří kašička. Ta obsahuje celý komplex vitaminů B, přičemž některé vitaminy této řady v ní dosahují velmi vysokých koncentrací. Ve stopovém množství obsahuje také vitaminy C, A, E a D, a dále také látky potlačující rozmnožování bakterií a virů, aminokyseliny či minerální látky, jako například draslík, sodík, vápník, železo nebo zinek. Mateří kašička stimuluje látkovou výměnu, normalizuje krevní tlak, posiluje cévní systém a má pozitivní vliv na srdce a imunitu.

Proti návalům, úzkosti a osteoporóze bojuje mateří kašička

V současné době je mateří kašička hojně vyhledávaná ženami v přechodu, kterým pomáhá bojovat s četnými projevy menopauzy. „Mateří kašička pomáhá srovnat hladinu estrogenu, jelikož obsahuje takzvané fytoestrogeny, které jsou ženským hormonům podobné. Včelí produkty potlačují nepříjemné projevy menopauzy, jakými jsou například známé návaly horka a potu, bušení srdce, náladovost nebo únava. Prokázán je také její pozitivní vliv na udržení kostní hmoty, což z ní činí velmi vhodnou prevenci obávané osteoporózy,“ uvádí renomovaný gynekolog Pavel Turčan. Letošní studie japonských odborníků prokázala i blahodárné působení mateří kašičky na bolesti zad či úzkosti, což jsou další časté symptomy žen během přechodu a po něm. Mateří kašičku mohou ženy svému tělu dodat například díky kvalitním doplňkům stravy, jako jsou produkty Sarapis Plus nebo Sarapis Soja, které kromě ní obsahují i včelí pyl – též výborný antioxidant s pozitivním působením na kardiovaskulární systém.

Včelí pyl a mateří kašička podpoří snahu o dítě

Včelí produkty vedle všech výše zmíněných benefitů pomáhají též zlepšovat ženskou i mužskou plodnost. Fytoestrogeny v mateří kašičce u žen snižují hladinu mužských pohlavních hormonů a vyrovnávají hormonální nerovnováhu. „Mateří kašička sama o sobě také stimuluje činnost vaječníků u žen a zlepšuje životaschopnost spermií u mužů. Plodnost příznivě ovlivňuje i včelí pyl, který u žen opět působí na funkce vaječníků, u mužů pak zvyšuje hladinu testosteronu,“ doplňuje gynekolog. Dále čtěte: Avokádo může pomoci zvládat obezitu i cukrovku. Připravit lze i velmi chutně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve