Připravte boty na zimu. Chraňte je před agresivní posypovou solí

 Ostatní 
16. listopadu 2019 12:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na sněhu dostávají boty pořádně zabrat Pixabay
Zima se blíží, na některých místech se už objevuje první sníh. Brzy se začnou chodníky ve městech sypat solí. Jak předejít nevzhledným mapám a jak odstranit ty, co už vznikly? Máme dobré rady.

Posypová sůl je na některých místech nutné zlo. Víme, že škodí přírodě, škodí i našim botám, ale chápeme, že tak chráníme mnohé lidské životy na silnicích i chodnících. Její negativní působení na boty umíme naštěstí eliminovat.

Připravte boty na zimu

Základem úspěchu a získání krásných bot, které vydrží, je dobrá péče o ně. Už když kupujete boty, ptají se vás vždy v obchodě, zda potřebujete nějaký impregnační sprej. Mnozí si sice sprej koupí, ale použijí jej jen jednou na nové boty. A to ještě třeba špatně. Impregnaci je totiž potřeba provádět opakovaně. Jeden impregnační nástřik by se měl dvakrát i třikrát opakovat. A potom samozřejmě opakovat celý postup ve chvíli, kdy úroveň ochrany slábne. Smyslem použití impregnace je zabránit vodě, aby vnikala do bot. Pokud do nich nevnikne voda, nevnikne ani rozpuštěná sůl a nemohou se vytvořit mapy po soli.

Alternativní impregnace

Někdy nemáte sprej po ruce, a přitom je venku strašné počasí a vy tušíte, že se boty mohou poškodit. V takovém případě je možné nouzově použít různé jiné prostředky, které se používaly i dříve. Jedním je sádlo. Můžete mít ale po ruce také lékařskou vazelínu, včelí vosk či indulonu. I když práce s těmito materiály bude náročnější, boty ošetříte také. Pamětníci mohou vzpomenout, že díky pohorkám namazaným sádlem bylo možné procházet bezpečně třeba i potokem a noha zůstala v suchu.

Odstranění skvrn

Někdy se ale navzdory naší snaze skvrny na botách vytvoří. Nejlepší je začít co nejdřív s jejich odstraněním. Po příchodu domů boty především otřete. Použijte vlhký, ale dobře vyždímaný hadřík. Jestliže boty provlhly celé, vysušte je pomocí novinového papíru, který nacpete dovnitř. Dát boty na teplé místo je dobré, ale rozhodně je nedávejte do blízkosti sálavých zdrojů tepla. Boty by se mohly poškodit.

Když boty přetřete jemně navlhčeným hadříkem, přiložte na místo savý materiál, třeba papírový ubrousek. Tím se vlhkost i se solí dostane pryč. Můžete si také připravit roztok vody s octem. Smíchejte obě tekutiny zhruba půl na půl a touto směsí opatrně očistěte povrch bot. Opět platí, že cílem není boty promáchat, ale jemně ošetřit. Na následné dočištění je možné použít ricinový olej.

Další tipy

Ošetřujte pochopitelně i syntetické materiály. Seženete na ně speciální impregnaci a při čištění skvrn můžete použít také ocet či citron, ale i mléko. Na semiš se zase vypravte s mýdlovým roztokem a pracujte jemným kartáčkem z gumy, který si koupíte v obchodě s obuví. 

Témata: boty, sůl, skvrny, čištění
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod