Zdravá strava rozhodně nemusí být drahá. Tipy, jak jíst zdravě a levně

 Zdraví 
20. června 2020 09:05 / Bronislava Silná
  4
📷
5 fotografií v galerii
Jíst se dá i zdravě a přitom příliš neutrácet Depositphotos
Už několikrát jsme se věnovali otázce přípravy zdravých pokrmů, které jsou i levné. V situaci rostoucích cen potravin to bude patrně dobrá cesta pro mnohé. Přinášíme zajímavé informace.

Jíst zdravě je touhou mnohých. Přitom ale mají mnozí pocit, že to vyžaduje nakupování nějakých speciálních potravin, které stojí hodně peněz. Není tomu tak, což si vysvětlíme v následujícím textu.

Co je zdravé

Mezi zdravé potraviny a pokrmy obecně řadíme potraviny, které neškodí danému člověku z důvodů alergií nebo působení zdravotních obtíží a současně umožňují správné fungování organismu. Obecně platí, že zdravé je to, co obsahuje hodně vitaminů, enzymů, probiotik, vlákniny a správný mix bílkovin, tuků a sacharidů. Přitom právě sacharidů nemusí být mnoho, ale protože nějaké obsahuje lecjaká potravina, jde právě o množství a kombinaci s vlákninou.

Z uvedeného pak vyplývá, že mezi zdravé potraviny patří samozřejmě zelenina, ovoce, oříšky, luštěniny, ale i maso a pokud možno celozrnná mouka, pokud možno jiná než pšeničná bílá. A tady se už otevírá prostor pro levné a přitom zdravé vaření.

Opomíjené luštěniny

Ke své škodě při výživě hodně opomíjíme luštěniny, které jsou přitom zdrojem vlákniny i bílkovin. Jsou velmi vhodné i pro vegetariány a vegany. Svým složením jsou jakousi superpotravinou, ale přitom jsou velmi levné a samozřejmě zdravé. Důvodem je patrně to, že jsou připravovány nevhodným způsobem. Proto se už od dětství vypěstoval u mnohých návyk je odmítat. Je známé znechucení dětí, když je ve škole čočka. V podání školních kuchyní hnědá kaše se sladkokyselou příchutí. I čočka nakyselo se dá uvařit chutně, a hlavně do ní nepatří žádný cukr. Ale vedle toho je možné z čočky připravit i mnoho jiných dobrot.

Jeden příklad za všechny

Jedním příkladem proto může být čočkový burger. Jeho základem je čočkový karbanátek, takže pokud nechcete jíst zrovna burgery, můžete klidně jíst čočkový karbanátek s bramborovou kaší či ještě lépe třeba s grilovanou zeleninou. Příprava je velmi jednoduchá.

Namočíte čočku. Uvaříte ji do měkka. Slijete veškerou vodu, a ještě přes síto vymačkáte zbylou tekutinu. Rozdrtíte čočku v míse a podle množství čočky přidáte vejce. Na hrnek vařené čočky přijde jedno. Klasické recepty dále doporučují přidat strouhanku ve zhruba polovičním množství proti čočce. Chcete-li mít pokrm zdravější, doporučujeme rozemlít ovesné vločky. A pak je velmi důležité koření a ochucení. Sůl a česnek je základ. Hodí se trochu čili, ale pak podle vaší chuti přidáte koření na mletá masa, na gyros či nějaké grilovací koření. Podle potřeby můžete dát i pepř. Vypracujete hmotu a buď dáváte smažit na olej nebo volíte zdravější variantu pečení placiček v troubě. Doporučujeme před tepelnou úpravou placičky lehce obalit v mouce. Kdo se chce mouce zcela vyhnout, tento krok může vynechat. Místo drahého masa pro celou rodinu vám jako základ postačí půl kilogramu čočky za dvacet korun, a ještě vám zbyde na druhý den. Jiný nápad jsme publikovali nedávno v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty