Naučte se pro své zdraví využívat římský kmín. Má blahodárné účinky zejména na zažívání

 Zdraví 
11. června 2020 11:19 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Římský kmín působí blahodárně zejména na naše zažívání Internet
Možná jste do některých jídel římský kmín použili. Víte ale, že má také velmi pozitivní účinky na naše zdraví? Chcete-li se dozvědět víc, čtěte dál.

Římský kmín pochází ze středomořské oblasti, ale rozšířil se postupně po světě, takže jej dnes používají prakticky všude. Jde o koření, které se získává ze semínek Šabreje kmínovitého.

Není kmín jako kmín

I klasický kmín, který používáme při vaření brambor a do různých dalších pokrmů, je zdraví prospěšný. Ale římský kmín ho svými účinky předčí. Jestliže i klasický kmín působí proti nadýmání, římský kmín je v této oblasti naprostým přeborníkem. Vedle toho umí působit značně protizánětlivě, takže vlastně dává do pořádku naše střeva i vnitřní orgány. Protizánětlivé účinky chrání samozřejmě i naše srdce a oběhovou soustavu, které jsou právě prostřednictvím zánětlivých procesů nejvíc napadány a poškozovány.

Vedle velké škály účinků na naše trávení má římský kmín schopnost uklidnit i silný kašel. Příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Svými účinky napomůže i při redukci hmotnosti. Obsahuje i řadu látek, které pomáhají zvyšovat imunitu, například vitaminy řady B. Římský kmín dokonce pomáhá tělu se ubránit civilizačním chorobám, jako je rakovina.

Jak používat

Římský kmín má oproti běžnému kmínu úplně jinou chuť. Je výrazný, štiplavý a také výrazně voní. Díky tomu má i své odpůrce. Je ovšem dobré vědět, že nejsou známé nějaké negativní účinky, takže jej můžete bez obav používat. Abyste dosáhli zdravotních účinků, je třeba toto koření přidávat do jídel pravidelně. Případně si můžete dopřávat čaj, ve kterém horkou vodou zalijete půl lžičky drceného koriandru a po čtvrt lžičce fenyklu a římského kmínu. Nechte louhovat asi deset minut.

Jinak se římský kmín hodí do indické kuchyně i do kuchyně blízkovýchodní. Je součástí kari, neuděláte bez něho pořádný falafel, přidává se do pečiva, k masu, do omáček a salátů. Skvělá je nakládaná zelenina s římským kmínem. Projděte si některé recepty a budete určitě překvapeni, kolik dobrot je na římském kmínu postaveno. Ostatně falafel si můžete připravit podle článku na našem serveru.

Drcený nebo celý?

Nic nenahradí čerstvě nadrcený římský kmín. Má výraznou, nevyčpělou chuť a i všechny léčivé látky jsou v něm přítomné. Ale abyste mohli pravidelně drtit římský kmín, budete potřebovat buď hmoždíř nebo mlýnek. V obou případech pak počítejte, že bude výrazně cítit po římském kmínu, takže by bylo vlastně nejlepší jej používat jen k tomuto účelu. Jestliže nebudete tolik nároční, můžete si koupit římský kmín drcený. Bude-li pečlivě zabalen a uchováván v dobře uzavíratelné nádobce, bude také chutný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008