Zdraví ukryté pod skořápkou, ale také v ní. Vlašské ořechy mají široké spektrum využití
Věděli jste, že patří mezi vůbec nejstarší potraviny, které lidé začali sbírat a jíst? Nejprve samozřejmě proto, že je zasytily a navíc chutnaly. Když kuchařky začaly zjišťovat, na co všechno se dají vlašáky využít a lékaři začali objevovat jejich blahodárné zdravotní účinky, nebyl už jediný důvod, proč je nemít stále ve spíži.
Pár ořechů denně je cesta k pozitivní změně
Vlašské ořechy byly svého času na „černé listině“ výživových poradců, protože obsahují průměrně 70 % tuků! Teprve později se zjistilo, že jde o velmi nutričně výhodné tuky obsahující „zdravé“ nenasycené mastné kyseliny omega-3. Dále je ve vlašských ořechách přibližně 17 % kvalitních bílkovin (proteinů) a pouhá 3 % sacharidů. Ve vlašácích se ukrývají vitaminy E (tokoferol), provitamin A (betakaroten), souhrn vitaminů skupiny B a také malé množství vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou to zinek, selen, měď, fosfor, draslík, mangan a také hořčík s vápníkem či kyselinu listovou.
Výčet pozitivních účinků je nekonečný
Keltové považovali vlašský ořech díky tvaru jeho jádra připomínajícího lidský mozek za symbol koncentrované moudrosti. A nebyli daleko od pravdy. K plnému využití všech pozitivních vlastností stačí sníst denně malou hrst vlašských ořechů. A jelikož se s ořechy dá v kuchyni skvěle čarovat, můžete je mít pokaždé na jiný způsob.
Jak nám vlašské ořechy prospívají
- regulují krevní tlak a snižují hladinu "zlého" cholesterolu LDL
- díky zinku působí pozitivně na vlasy, nehty a kůži
- podporují nervový systém, působí proti stresu a depresím
- mají antioxidační účinky
- snižují riziko mozkové mrtvice a infarktu
- posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu)
- jsou zdrojem energie pro buňky
- omega-3 mastné kyseliny podporují čisticí procesy v játrech
Vlašské ořechy mají široké spektrum využití
Kromě konzumace syrových jader můžete svou denní dávku zdraví do těla dostat formou tinktury z jader, oleje, másla, mouky nebo likéru. S oblíbenou ořechovkou však opatrně, přece jen jde o alkoholický nápoj. V kuchyni se vlašské ořechy nemusejí dávat jen do cukroví, dortů a dalšího sladkého pečiva. Naslano se osvědčily v pomazánkách nebo v pokrmech z masa. Výborně chutnají i jen tak syrové třeba s tvrdým sýrem a hrozny. Jen pozor, nedoporučuje se jíst je nalačno.
Ořechy vám vydrží i léta
Vlašské ořechy můžete dlouhodobě uchovat usušené celé ve skořápkách, vyloupané je nasucho sterilizovat ve sklenicích, zamrazit, naložit do medu či sladkokyselého nálevu. Málokdo však ví, že využitelné jsou i samotné skořápky. Můžete z nich například uvařit čaj, který působí proti kašli a kloktá se při bolestech v krku. Navíc báječné voní a chutná po medu. Postup je jednoduchý.
Dává se 10 skořápek na půl litru vody. Skořápky důkladně omyjete a pomalu vaříte půl hodiny. Necháte chvíli odstát, scedíte a podáváte průběžně několik dnů. Každý den si připravte čerstvý čaj, který můžete popíjet samotný nebo ochucený nejlépe medem, který přirozeně zesiluje účinky ořechového čaje.
Ořechy a hubnutí
Existují desítky druhů ořechů, ale některé z nich jsou zdravější než jiné. Víte, které jsou nejzdravější a které mají nejméně kalorií? Proč je dobré jíst ořechy a jak pojídání ořechů pomáhá hubnutí, se dočtete v našem článku zde.