Trápí vás potíže se zažíváním? Připravte si domací zázrak ze dvou surovin

 Zdraví 
15. září 2018 11:48 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Přirozeně kvašenou obilnou kaši mohou i malé děti Shutterstock
Je hodně sladké, přesto nerozkolísá hladinu cukru v krvi tak, jako když si dopřejete běžné sladidlo. Obsahuje totiž velké množství enzymů, které štěpí složité cukry, a tím pádem usnadňuje trávení. Jestli máte potíže se zažíváním, zkuste si doma vyrobit amasaké.

O co se jedná? Název amasaké pochází z Japonska, ale jde vlastně o přirozeně kvašenou neboli fermentovanou obilnou kaši. Vypadá jako pudink či krém a lze si ji koupit za dražší peníz v obchodě nebo vyrobit v domácích podmínkách. S amasaké se netloustne, jak by se mohlo na první pohled zdát. Díky enzymům a vláknině jej totiž tělo rychle spaluje a neukládá jako tuk. Vhodné je proto i pro děti, dokonce pro miminka. Krom toho, že obsahuje řadu cenných živin, napomáhá jejich růstu.

Jak si amasaké vyrobit?

K výrobě amasaké budete potřebovat pouze dvě věci: obilí a tzv. startér. Co se týče obilí, ideální jsou jáhly nebo rýže, použít se dá ale také pohanka. Startérem se pak myslí naklíčená a usušená pšenice ozimá nebo rýže koji. Obojí lze koupit ve zdravé výživě v původním stavu i jako „polotovar“ už připravený pro amasaké. Výhodou rýže koji je bezlepkovost, velkou nevýhodou ovšem cena. S pšenicí je to naopak. Pokud nejste celiaci, je tedy pšenice jednoznačně levnější variantou.

Startér ze pšenice

Pokud se rozhodnete vyrobit startér doma, pšenici namočíte na 12 hodin do vody. Po této době rozložíte na plech nebo síto a necháte klíčit. Zrníčka nesmí plavat ve vodě, ale musí být stále vlhká. Síto je možné proplachovat, jinak využijte rozprašovač. Pšenice vyklíčí během dvou až tří dnů. Že je hotovo, poznáte podle toho, že jsou klíčky bílé a dlouhé asi tři milimetry. Už nyní je můžete použít pro výrobu amasaké. Zbytek nechejte pořádně usušit do teploty 40 stupňů. Usušený startér je třeba skladovat v lednici nebo v chladné spíži. Potřebné množství si umelte těsně před výrobou amasaké, ať nepřijdete o cenné enzymy. O skvělých účincích naklíčeného česneku si přečtěte zde.

Příprava amasaké

Libovolný druh obilí omyjte a uvařte klasicky ve vodě na kaši. Nechte vychladnout na 60 stupňů. Teplotu si lze pohlídat teploměrem nebo laicky rukou. Kaše musí být stále teplá, ale můžete do ní už vložit ruku. Do teplého obilí vmíchejte připravený startér. Obyčejně se dodržuje poměr na 250 g obilniny 50 g startéru, což představují dvě až tři kuchyňské lžíce. Promíchejte, přiklopte pokličkou a udržujte pět až šest hodin na teplém místě do 50 stupňů. Ideální je domácí pekárna, můžete ale hrnec zabalit do ručníku a postavit například do kotelny nebo jej strčit jako naše babičky pod peřinu. Po šesti hodinách ochutnejte. Kaše by měla být sladká. Proces kvašení zastavíte tím, že ji čtvrt hodinky na mírném plameni povaříte. Pozor, ať ji nepřipálíte!

Náš tip

Použít lze pro výrobu amasaké také obilovinu, která vám zůstala od oběda. Jen je třeba zahřát ji na potřebnou teplotu. Hotové amasaké se dá jíst okamžitě teplé, ale i za studena. Lze do něj přidat kakao, jakékoliv oříšky a semínka nebo rozředit a udělat nápoj. Dá se i zapéct v troubě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod