Opravdu nám vyšší cholesterol ubližuje? Fakta, o kterých se nemluví

 Zdraví 
09. září 2018 08:58 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Že jsou vejce nezdravá, je dávno zapomenutý mýtus Shutterstock
Co se týče zvýšené hladiny cholesterolu, mají lékaři jasno – čím víc snížíme hladinu cholesterolu, tím víc prospějeme svému zdraví. V posledních letech se však tato přímá úměra ukazuje jako chybná. Jak to tedy je?

Cholesterol je v lidském těle naprosto nepostradatelný a organismus jej potřebuje – ale jen ve správném množství. To je prostě fakt. Faktem je však to, že jeho zvýšené hodnoty koncentrace v krvi s sebou rozhodně nesou řadu zdravotních rizik. Jedná se zejména o onemocnění srdce, která každoročně způsobují více než polovinu všech úmrtí v České republice.

Ukrytý tuk

Cholesterol je součástí každé buňky v našem těle. Jde o látku tukové povahy a naše tělo ji nutně potřebuje pro tvorbu hormonů a vitaminu D. Našemu organismus tato látka pomáhá zpracovávat tuky. Ale je rovněž potřebná při tvorbě buněčných membrán. Je i základní stavební jednotkou nervů a mozkových buněk. Jak nám tedy ubližuje? Dělí se na dvě části – hodný a zlý.

Ten hodný má zkratku HDL (highdensity lipoprotein neboli česky vysokodenzitní lipoprotein) a „zlý“ cholesterol LDL (lowdensity lipoprotein čili nízkodenzitní lipoprotein). Oba jsou jakýmisi přenašeči cholesterolu. Abychom si uměli lépe představit, jaké jsou jejich funkce, můžeme si je ukázat jako dva odlišné autodopravce. Úkolem toho hodného je převážet cholesterol z krve do jater, tudíž chrání naše cévy před usazování cholesterolu. Špatný cholesterol zase vzniká v játrech a „jezdí“ ke stěnám cév, kde se usazuje.

Tím nám špiní a zanáší cévy a ubližuje nám. Pokud má tedy hodný cholesterol víc „zakázek“, špatný cholesterol nemá moc šancí cokoliv převážet a tím našemu tělu dělat něco špatného. Dobrý cholesterol umí zničit ten špatný.  Naším úkolem by tedy měla být snaha o co nejvyšší hladinu hodného (HDL) cholesterolu, a o co nejnižší hladinu špatného (LDL) cholesterolu.

Špatný vítěz

Problém nastává ve chvíli, kdy je v organismu více toho špatného cholesterolu. Jeho usazování na cévních stěnách se nazývá ateroskleróza neboli kornatění cév. Vnitřní prostory cévy se zužují a krev tudy nemůže dobře proudit. Pláty usazenin také často praskají, a pokud se tak stane, vytvoří se v místě poškození sraženina. Tyto jevy mohou mít za následek úplné uzavření cévy. Následně pak můžete dojít třeba až k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici. Hladina cholesterolu je tedy jedním z největších rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění, především pro ischemickou chorobu srdeční. A je rozhodně dobré vědět, že toto riziko jsme schopni sami ovlivnit.

Škodlivá vejce?

Vejce obsahují hodně cholesterolu, ovšem velkou část z toho tvoří právě ten hodný cholesterol. Žloutek má navíc v sobě až 10 procent lecitinu, pomáhá hladinu cholesterolu regulovat, a navíc má blahodárný vliv na paměť, nervovou soustavu a imunitu. Navíc jsou vejce cenným zdrojem proteinů, minerálů a vitamínů D, A a B2. V rámci vědeckých studií nebyl u většiny lidí, kteří konzumovali jedno nebo dvě vejce denně, prokázán žádný nárůst hladiny špatného cholesterolu.

Potraviny pro srovnání cholesterolu

Jíst bychom měli hlavně ryby, kuřecí maso, libové vepřové a hovězí maso, olivový olej, lněný olej, zakysané mléčné výrobky, vlašské a lískové ořechy, mandle, ovoce a zeleninu. Hladinu cholesterolu upravují i citrusy. A to díky vysokému obsahu vitamínu C. K citrusům můžeme v tomto případě zařadit nejen mandarinky, pomeranče či grepy, kterých je teď na pultech obchodů nepřeberné množství, ale hodí se i bylinky či superpotraviny s vysokým obsahem tohoto vitamínu.

Vhodný je zejména rakytník řešetlákový, plody růže šípkové nebo kustovnice čínská (goji). Tyto produkty mohou upravit hladinu cholesterolu směrem k normálu. A do jídelníčku určitě zařaďte i avokádo – obsahuje nenasycené mastné kyseliny a další látky, povzbuzující krevní oběh. Účinně snižuje hladinu cholesterolu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod