Chcete být štíhlí? Zařaďte do jídelníčku podzimní plodiny, které žerou tuky

 Zdraví 
03. září 2018 08:20 / Martina Langová
  6
📷
4 fotografie v galerii
Jablka jsou jedničkou v sezónním hubnutí Shutterstock
Ze všech stran se na nás valí informace o zázračných produktech a potravinách, které pomáhají hubnout. Poradíme vám, která sezonní jídla z vás udělají výstavní jedince. Zhubnete rychle, snadno a chutně!

Můžete si je nasbírat, koupit od farmářů nebo v obchodě za pár korun. Jedinečné podzimní potraviny, které posílí náš imunitní systém a pomohou nám zbavit se nadbytečných kilogramů. Využijte jich, dokud jsou!

Jablka

Patří mezi nejzdravější domácí ovoce. Jejich přínos tkví zejména v tom, že obsahují pektiny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Výborně léčí průjem i zácpu. Nejlepší jsou jablka čerstvá, protože pektin účinkuje pouze syrový. Při hubnutí jsou vhodná zejména pro obsah vlákniny, kdy nás dokážou na delší dobu zasytit. Hodnotné vitaminy se nacházejí hned pod slupkou, proto by se jablka měla jíst neloupaná. Už staré přísloví nám říká, že bychom denně měli sníst alespoň jedno jablko.

Hlávkové zelí a salát

Obsahují obrovské množství vitaminů a minerálních látek. A právě v tom je ukryto jejich tajemství, jak nám pomáhají hubnout. Jsou z nich totiž díky jejich složení naprosté jedničky v odbourávání tuků. Stačí si je dát jako přílohu ke každému z hlavních jídel. Už tím nám pomohou.

Červená řepa

V lidové medicíně je známá jako prostředek k posílení obranyschopnosti organismu. A také jako velmi účinná prevence rakovinného bujení. Obsahuje látky, kterým se říká pektiny. Ty nám pomáhají při trávení. Také snižují množství škodlivého cholesterolu a čistí střeva. Červená řepa dále podporuje činnost ledvin, a tím i odbourávání tuků. Ovšem pozor – obsahuje poměrně velké množství cukru. Na pozoru by tedy měli být diabetici. Během hubnoucí kúry je pak vhodné červenou řepu jíst dopoledne nebo nejpozději v poledne.

Citrusy (pomeranče, mandarinky, grepy, citrony, limetky, pomelo)

Na pultech obchodů je jich zase plno. Obsahují vysoké množství vitaminu C. A podporují spalování tuků. Jejich kyselá chuť v nás omezuje chutě na sladké a zabraňuje přejídání. Citrusy je vhodné zařadit do jídelníčku už od rána. Po probuzení vypijte čerstvě vymačkaný citron s teplou vodou. A na svačinu pak snězte jeden až dva kusy vybraného ovoce. Citrusy mají také všeobecně nejmenší kalorickou hodnotu z nabídky ovoce. Během dietní kúry je tedy rozhodně nejvhodnější. Krom vitaminů C a P jsou v citrusech většinou bohatě zastoupeny také vitaminy skupiny B a minerální látky. Nejčastěji draslík, hořčík, vápník či železo. Citrusy také odbourávají tuky v krvi a zabraňují jejich ukládání. Z této skupiny je však jednoznačně nejvhodnější grep - urychluje látkovou přeměnu, usnadňuje trávení tuků, povzbuzuje vyměšování žluči a pomáhá hubnout.

Cibule a česnek

Jestli potřebujete zrychlit látkovou výměnu, pak jsou dvě věci, které byste rozhodně měli udělat. První z nich je vydatná snídaně, která by měla následovat cca do půl hodiny po vstávání. A tou druhou je zařazení cibule a česneku do alespoň jednoho jídla během dne. Budete se tím jednak chránit před případnými nemocemi, protože jak česnek tak i cibule nás chrání před bakteriemi a viry. Navíc je v zárodku ničí. A navíc povzbudí váš metabolismus natolik, že budete úžasně spalovat.

Dýně

Je dobré mít na paměti, že tento zeleninový druh je pro naše tělo velmi prospěšný. Obsahuje velké množství vitaminu A a také draslíku i vlákniny. Tato kombinace podporuje pocit sytosti a dobré trávení. Dýně obsahuje obrovské množství vody a vlákniny, což je při odtučňovací kúře základ úspěchu. Zažene hlad a zbaví nás přebytečných tukových zásob. Jíst je můžete syrové i tepelně upravené.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47