Největší chyba při konzumaci jablek. Takto by se měla ve skutečnosti jíst

 Zdraví 
31. srpna 2018 11:23 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Když jablko, tak jedině se slupkou Shutterstock
Řeknete si, že co je tak složité na konzumaci jablek. Žádná věda. Mnozí si dopřávají toto ovoce v domnění, že svému tělu dodají množství zdraví prospěšných látek. Ani nevědí, že se vlastně o ně svojí chybou připraví. Co dělají špatně ?

Podle odborníků dělají mnozí při konzumaci jablka jednu velkou chybu. Ukázalo se, že ti, kteří jablko oloupou ještě před tím, než ho snědí, se ochuzují o cenné výživné látky. Proč mají jeho slupky tak obrovský přínos pro lidské zdraví? Mohou za to přírodní rostlinné polyfenoly, které jsou ve slupce obsažené. 

Jaký je nejzdravější způsob?

Jablka jsou plná výživných látek a jablečných polyfenolů. Podle nejnovějších poznatků mohou polyfenoly z jablek hrát roli při ztrátě hmotnosti a také zabraňují růstu rakovinných buněk. Rozvíjející se výzkum také ukazuje, že mohou dokonce zpomalit progresi osteoartrózy.

Zdraví prospěšné polyfenoly se nacházejí i samotném plodu, ale právě ve slupce je jich nejvíce. Tam se nachází dva a půl krát více antioxidantů, včetně včetně již zmíněných polyfenolů. O tom, co bychom určitě neměli jíst, abychom se vyhnuli rakovině, jsme psali před časem.

Existuje však více než jen jeden důvod, proč jíst celá jablka

Snižuje riziko rakoviny

Pravidelné konzumování jablek je spojeno se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, rakoviny prostaty či kolorektálního karcinomu. Nedávné studie zjistily, že jablečné polyfenoly dokázaly v laboratorních podmínkách zastavit růst buněk rakoviny prsu. 

Pomáhá srdci

Dlouhodobé výzkumy rovněž ukázaly, že pravidelné konzumování jablek může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Polyfenoly ze slupky a dužiny přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu, zlepšují elasticitu žil a snížují inzulínovou rezistenci. Jak poznáte, že vaše srdce není v pořádku, se dozvíte v jiném článku

Kůže a kosti

Jablka mohou být užitečná i při zvládání osteoartrózy. Nedávná studie odhalila, že jablečné polyfenoly - konkrétně polyfenol procyanidin - pomáhá udržet zdravou chrupavku v kloubech a zpomalit progresi osteoartritidy. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve