Nejprve žádné příznaky, později velká bolest. Co všechno byste měli vědět o rakovině kostí?

 Zdraví 
28. srpna 2018 09:52 / Monika Thomsonová
  3
📷
3 fotografie v galerii
Jaké příznaky mohou upozorňovat na zhoubný nádor? Depositphotos
Rakovina je velmi vážné onemocnění, které trápí množství lidí po celém světě. Postihnout může různé vnitřní orgány, pokožku a dokonce i kosti. Právě rakovina kostí patří mezi skutečně zákeřné onemocnění, protože se často začíná projevovat až v pozdějších stádiích, kdy je i léčba mnohem náročnější.

Jaké příznaky mohou upozorňovat na toto onemocnění? 

Co bychom měli vědět o rakovině kostí?

Rakovina kostí představuje nádorové onemocnění, které primárně vzniká v jakémkoliv typu kostní tkáně. Vycházet může z osteocyty neboli zralé kostní buňky, ale i chrupavek či kostní dřeně. Mezi běžné typy primární rakoviny kostí zařazujeme například osteosarkom, chondrosarkom či Ewingův sarkom.

Osteosarkom je zhoubný kostní nádor, který se může vyskytovat v koleni či rameni. Chondrosarkom naopak začíná v chrupavce a kromě ramene často napadá pánev nebo stehenní kost. Ewingův sarkom je velmi vzácný a nachází se především v dřeňové dutině dlouhých kostí, ale i pánvi či páteři.

V některých případech dochází i k sekundární rakovině kostí. V takovém případě vzniká nádor v jiném orgánu a do kosti se dostane přes krevní řečiště či lymfatický systém. Do kostí takto metastazují nádory z plic, tlustého střeva, žaludku i prostaty. Rakovina kostí nejvíce ohrožuje mladé lidi, a to ve věku od 10 do 20 až 25 let. O něco častěji se přitom vyskytuje u osob mužského pohlaví.

Jak se toto onemocnění projevuje?

Kostní nádor obecně vzniká po nekontrolovatelném množení zmutovaných buněk. Přesné příčiny tohoto procesu však dosud nejsou zcela jasné. Mluví se ale o několika rizikových faktorech, které mohou mít vliv na vznik onemocnění. Jde například o vrozenou predispozici nebo kontakt se zářením, chemickými látkami či viry. Jak jsme zmínili již v úvodu, rakovina kostí je charakteristická tím, že v počátečních stádiích se nemusí vůbec projevovat a způsobovat jakékoli zdravotní potíže. Symptomy se navíc liší v závislosti na velikosti či umístění nádoru. Jaké potraviny se nedoporučují konzumovat, chceme-li se vyhnout rakovině? Čtěte více.

Na začátku se mohou objevit zcela nejasné příznaky onemocnění, například teplota. Postiženého však nejčastěji na problém upozorní až bolest narušených kostí. Ta může nejprve z času na čas ustupovat, ale později bývá silná a intenzivní, přičemž je nejvíce přítomna v noci. Postižená kost je navíc náchylnější na zlomeniny. Typické jsou i problémy s pohybem. Pokročilé nádory, které metastazují, se projevují také otoky. Při rakovině kostí je později častá i únava, ztráta chuti k jídlu a váhový úbytek.

Neignorovat zdravotní potíže

Po propuknutí prvotních příznaků a podezření na rakovinu kostí se přistupuje k diagnostice. Lékař může nařídit například RTG vyšetření, při kterém dokáže potvrdit přítomnost nádoru i jeho umístění. Při diagnostice dále napomáhají krevní testy či biopsie, při které je odebrán vzorek kosti. Po potvrzení onemocnění lékař stanoví léčbu, která závisí na několika faktorech, například na typu nádoru a jeho rozšíření či zdravotním stavu pacienta. Součástí léčebného procesu je chirurgický zákrok, ozařování nebo chemoterapie. Jak spolu souvisí nízkosacharidová dieta a rakovina? Psali jsme před časem.

Při rakovině kostí je velmi náročné mluvit o nějakých konkrétních preventivních krocích, které by jedince ochránily, a to z důvodu nejasných příčin vzniku tohoto onemocnění. O to větší význam mají pravidelné návštěvy u lékaře. Navíc je důležité všímat si změny ve zdravotním stavu a neignorovat zdravotní potíže. Při včasné diagnóze jsou totiž vyhlídky na vyléčení mnohem lepší, a to platí nejen při rakovině kostí, ale prakticky při jakémkoliv onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47