Znáte vedlejší účinky nejpoužívanějších léků? Některé kombinace způsobují katastrofu

 Zdraví 
29. srpna 2018 10:03 / Bronislava Silná
  5
📷
4 fotografie v galerii
I nejběžnější léky nám mohou strašně ublížit Shutterstock
Různá léčiva mohou být velkou pomocí pro nemocné. Nebýt jich, bylo by zde mnoho mrtvých. Ale některé léky bereme zbytečně, případně nepočítáme s jejich vedlejšími účinky. Máme informace o nejběžnějších lécích. Jsou šokující.

Na trhu je celá řada volně dostupných léčiv, u kterých máme dojem, že je lze běžně užívat při projevech bolesti a dalších komplikacích. Přitom může jít o takové vedlejší účinky, že jde doslova o hazard se životem. Je tedy vhodné vědět, co si mohu užíváním volně dostupného léku způsobit. Většina vedlejších účinků se samozřejmě neprojeví hned po první tabletce. U některých ale není problém se předávkovat během chvíle. 

Kyselina acetylsalicylová

Různé názvy pro stejnou látku, totiž kyselinu acetylsalicylovou. Jde o lék odpradávna používaný proti bolesti a horečce. Ještě před třiceti lety ho běžně užívaly i děti. Pak se přišlo na to, že u některých může spustit proces, který vede k úmrtí. A to dokonce po jediné dávce. Dětem se tedy dnes nepředepisuje, ale stále je hojně užíván. Znají ho naopak i někteří starší pacienti. Jde totiž o preparát, který způsobuje ředění krve. To může být po léčbě různých nemocí žádoucí efekt.

Jistě ho ocení lidé po mozkové mrtvici, infarktu či jiných oběhových potížích. Ale pro určité lidi jde o nebezpečný účinek, u kterého je krvácení z nosu tím nejméně závažným projevem. Je totiž velká skupina lidí, kteří jsou ohroženi i vnitřním krvácením. Dojde-li vlivem podávání zbytečně velkých a opakujících se dávek tohoto léku k vnitřnímu krvácení, bude to pro mnohé znamenat konec. Je dobré o tom vědět a určitě se zbytečnému užívání tohoto léku vyhnout.

Léky s paracetamolem

Tyto léky mají devastující účinky na játra. Samozřejmé je, že jedna tabletka nemusí nic způsobit. Obrovský problém ale vzniká v momentu, kdy je těch tabletek víc a pravidelně. A ještě katastrofálnější je, když se dostane paracetamol, tedy účinná látka těchto léků, do kombinace s alkoholem. Pak má obrovské účinky právě na jaterní buňku. Lidé si také často mohou vzít tabletku i ve chvíli, kdy u nich došlo k onemocnění jater. Třeba při žloutence, kterou ještě lékař nediagnostikoval, ale nemocný se už cítí špatně. I zde může dojít k velmi závažným reakcím. Vedle účinků na játra je i poměrně smutný účinek na naši psychiku. Paracetamol tlumí sice prožívání smutku, ale také prožívání radosti. A to je určitě na škodu. Další informace o lécích i o rizicích užívání bylin najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve