Máte tělo plné pupínků? Možná se do vás zavrtala sametka

 Zdraví 
29. srpna 2018 08:11 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Tento půlmilimetrový parazit dokáže člověka pěkně potrápit Shutterstock
Máte štípance, které jsou podobné komářím? Možná se vám pod kůži zavrtala sametka. Právě totiž nastává její čas. Většina lidí se těší na krásné babí léto, bez úmorných veder. Toto období je úžasné, pokud vás neobtěžují velmi nepříjemná příbuzná klíšťat, a to sametka podzimní.

Někdy se jí také říká sviluška. Tento miniaturní tvor vám totiž dokáže po těle nadělat pěknou paseku. Velmi snadno se dá zaměnit za štípnutí od komára či lehkou kožní kopřivku. Pozor ale na ně!

Oranžová invaze

Sametka je pro člověka prakticky pouhým okem neviditelná. Měří totiž necelou polovinu milimetru. Pod mikroskopem jsou ale pokryté jakoby sametovým kožíškem, mají oranžovou barvu, osm nohou a tělo ve tvaru osmičky. Larvy sametek se zavrtávají do kůže nejenom člověka, ale i psů, a vytváří pupínky, které šíleně svědí.

Čeká na svou příležitost

Sametka podzimní je blízce příbuzná klíšťatům. Její čas přichází právě v době, kdy nejvyšší aktivita klíšťat opadá. Hladové larvičky číhají v trávě na svou příležitost. Na rozdíl od klíšťat ale nesají krev. K lidskému tělu se přichycují v místech, kde přiléhá oděv, tedy v pase, v podpaží, v tříslech, pod koleny atd. U malých dětí napadají pokožku na hlavě. Ani nezpozorujete, že se vám tento parazit dostal pod kůži a nanesl vám do ranky trávicí enzym. A právě ten způsobuje úporné svědění.

Tři dny parazituje

Larvička dokáže setrvat pod kůží i tři dny. Svými slinami naleptá kůži hostitele, saje a prospívá. Po třech dnech odpadne a už zase pod zemí pokračuje ve vývoji k nymfě. V poslední fázi vývoje sametka jako dospělec od listopadu do jara přezimuje v půdě. Nicméně na kůži člověka ještě několik týdnů zůstanou nepříjemné fleky. Někdy se pletou dokonce s kopřivkou.

Úporné svědění

Ukrutné svědění a pálení přetrvává ještě dlouhou dobu. Dobrou zprávou je, že sametka, oproti klíšťatům, naštěstí nepřenáší žádné onemocnění. Bohužel, jejich kousnutí může někdy vyvolat silné podráždění, alergické reakce. Pak už je na místě návštěva lékaře.

Co pomáhá

Po návratu ze zahrady je také dobré se vždy řádně osprchovat, zejména si důkladně omýt nohy až ke stehnům. Právě po nohách cestují a hledají teplé místo, kde by se mohly usadit. Další možností je na zahradě používat chemické odpuzovače. Někdy je možné používat běžné repelenty, ale nejsou 100% účinné. Zkuste si vyrobit bylinkový repelent, který nevoní snad žadnému dotěrnému parazitovi. O jeho výrobě jsme psali zde. Postižená místa potírejte desinfekcí a snažte se hlavně nedrbat. Pomoci může také levandulová voda či Alpa. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve