Chcete i ve stáří dobře slyšet? Zaměřte se na tuto zdánlivou drobnost

 Zdraví 
29. srpna 2018 11:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O sluch je třeba správně pečovat už od mládí Shutterstock
Podobně jako jiné smysly i sluch se u člověka postupem let oslabuje. Podle odborníků ale lze nedoslýchavosti do jisté míry předcházet. Možná budete překvapeni, jak málo stačí pro dobrý sluch udělat.

Možná to bude znít podivně, ale sluch se lidem nezhoršuje až na stará kolena, ale jde o dlouhodobý proces a pomalinku slábne pakticky už od dětství. Rychlost zhoršení závisí nejen na naší genetické výbavě, ale velkou měrou se projevuje i hluková zátěž.

Každý odborník vám potvrdí, že klíčovou roli hraje prevence. O sluch je zkrátka dobré pečovat, a to už od mládí. Pokud pracujete v hlučném prostředí nebo rádi posloucháte hlasitou hudbu, máte nakročeno k tomu přijít o sluch poměrně brzy. Přitom péče o sluch není nijak složitá a tento smysl můžete chránit i vhodným jídelníčkem. O největších mýtech týkajících se sluchu jsme psali zde.

První projevy zhoršení sluchu

První známkou zhoršeného sluchu je špatné rozlišování sykavek. Zhoršení sluchu se nejprve projeví v oblasti vysokých tónů. Postižený člověk má pocit, že dobře slyší, ale špatně rozumí. Většinu zvuků vnímá bez potíží, ale přeslechne zvonek nebo pískání konvice. Také špatně rozumí řeči v prostoru, kde se ozývají jiné zvuky nebo kde mluví více lidí najednou. Je to tím, že neslyší vysoké tóny, které jsou důležité pro rozlišování jednotlivých hlásek. K tomu se přidává zhoršená schopnost rozeznávat jednotlivá slova, která je způsobena zejména opotřebením mozkové kůry.

Rámus nic dobrého nepřináší

U většiny populace přicházejí skutečné problémy se sluchem okolo 60. roku věku, je to ale individuální. Pokud nechcete trpět nedoslýchavostí, vsaďte na prevenci.

V prvé řadě se snažte vyvarovat hlučnému prostředí. Kolik decibelů je už příliš? Řiďte se jednoduchou zásadou: prostředí, kde si kvůli hluku nemůžete normálně povídat, je už škodlivé. Šumění listí v lese má sílu asi deseti decibelů, normální konverzace 60 dB a jeden metr od diskotékového reproduktoru duní do uší hudba o intenzitě 90 - 100 dB.

Hluk o 65 decibelech (tolik se naměří v běžné kanceláři) způsobuje tělu stres, zvýšení tlaku a třeba i poruchy spánku. Zvuk přesahující 130 decibelů už může poškodit sluchové orgány. Sluch se může zhoršit i při dlouhodobém působení hluku, byť třeba nedosáhne zmíněné hranice. Proto odborníci doporučují používat ucpávky do uší i při běžných činnostech, jako je sekání trávníku. Pokud rádi posloucháte hudbu ve sluchátkách, volte ta „normální", nikoliv „pecky", které se zasouvají přímo do ucha.

Co dokáže strava

Pokud jste byli vystaveni velkému hluku, dejte si dodatečně aspoň dostatek antioxidantů a draslíku, nejlépe v přírodní formě. Draslík totiž působí preventivně proti poškození sluchu v důsledku nadměrného hluku. Koloběh draslíku v uchu s kvalitou sluchu prokazatelně souvisí. Bohatý zdroj draslíku nabízejí například bílé fazole, na draslík jsou ale bohaté i brambory, řepa, špenát, banány nebo losos.

Zdravá strava snižuje riziko vzniku aterosklerotických plátů v krevním řečišti, tak aby sluchový orgán byl zvláště v těch nejvyšších úrovních dobře zásoben krví. Pokud dojde k poškození těchto buněk, nelze je již vyléčit, proto je velmi důležitá prevence. Dobré je užívat například vitaminy skupiny B, zvláště B1 a B12, které se vyskytují například v droždí. O tom, jaké pozitivní účinky má droždí na naše zdraví, jsme blíže psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve