Patříte k lidem, kteří do sebe lijí vodu, protože je to zdravé? Zcela zbytečně!

 Zdraví 
01. září 2018 09:47 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Také do sebe lijete vodu jak do ohně? Depositphotos
Dbáte na pravidelný pitný režim a pijete osm sklenic denně? Žádný důkaz, že je to zdravé neexistuje. Když se ale rozhlédnete kolem sebe zjistíte, že tento absurdní zvyk dodržuje valná většina lidí.

I když několik menších studií naznačuje, že zvýšená spotřeba vody je spojena se sníženým rizikem vzniku srdečních onemocnění, není jasné, jaké množství vody to má být. Celá řada studií, včetně té publikované v časopise American Journal of Epidemiology v roce 2002, uvádí nižší riziko srdečních onemocnění u lidí, kteří pili pět sklenic po 240 ml. To znamená, že nepili těch 8 sklenic, tedy množství, které je v souvislosti s pitným režimem nejčastěji doporučováno.

„Osm sklenic denně je doporučených pro veřejné zdraví v Anglii," říká Susan Lanham-New, profesorka výživy na University of Surrey. „Ale množství vody, které skutečně potřebujeme, závisí na hmotnosti našeho těla, úrovni aktivity či venkovní teplotě. Je velmi těžké přijít s přesným množstvím, kolik vody bychom měli vypít."

Je třeba mít v patrnosti, že většinu vody přijmeme z jiných zdrojů, jako je čaj, káva, mléko a jídlo. „Nejenže neexistuje žádný důkaz, že musíme vypít osm sklenic, ale toto doporučení by mohlo být i škodlivé," říká profesor Caraher, který vedl výzkum. Jakou vodu bychom měli správně pít a proč jsme psali v jiném článku.

Hrozí totiž riziko hyponatrémie, kdy je v těle příliš nízká koncentrace soli. Tu může způsobit velké množství spotřebované vody, která hladinu soli může zředit a způsobit tak nevolnost, bolesti hlavy a dokonce záchvaty.

„Doporučení, že máme vypít osm sklenic vody denně, je zcela absurdní, protože tekutiny přijímáme ze všech stran," říká profesor Caraher. „Všichni se až příliš zabýváme pitným režimem a pravděpodobně mnozí přijímají nadměrné množství tekutiny. Pijte jen tehdy, když máte opravdu žízeň!" Co všechno s naším tělem udělá obyčejná voda? Čtěte více.

Počítat sklenice a lít do sebe vodu jako "do ohně" je tedy zcela zbytečné. Pijte prostě tehdy, když máte žízeň a nehlídejte každou sklenici!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve