Nepodceňujte výkyvy teplot během dne. Co dělat, abychom neonemocněli?

 Zdraví 
03. září 2018 16:56 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Po ránu je třeba se dobře obléknout Shutterstock
Astronomicky začíná podzim. Teploty se snižují, obzvlášť ranní a večerní teploty padají. Co dělat, abychom neonemocněli? Dobré rady do času smíšeného počasí.

Je to tady. Přes den horko a slunečno. Večer nebo ráno zima. Času, kdy stačilo vzít kraťasy a tričko odzvonilo. Je potřeba se přizpůsobit situaci. Tedy pokud nechcete být nemocní, což by ale bylo určitě škoda, neboť září obyčejně nabízí spoustu příležitostí k venkovním aktivitám.

Vhodné oblečení

Je jasné, že je zapotřebí použít vhodné oblečení. Rozhodně ale počítejte s tím, že během dne budete potřebovat něco odložit. Volte tedy tenký svetřík, sako, mikinu nebo lehkou bundu. Optimálně něco, co snadno odložíte, uložíte třeba i do tašky či batohu. V nouzi ponesete přes ruku. Pro období střídavého počasí je nejhorší, pokud se zapotíte, a pak následně prochládáte. Snažte se tomuto vyhnout. Pokud víte, že budete někde muset v teple pracovat a zdržet se až do večera, raději si přibalte náhradní suché oblečení na převlečení.

Pijte teplé nápoje

Také pomalu, ale jistě končí doba, kdy se hodilo konzumovat především studené nápoje. V době, kdy jste se potřebovali pořádně zchladit, to možná dávalo smysl, ale v době, kdy je večer chladněji, se už hodí udělat si dobrý čaj. Ať zvolíte černý nebo zelený, v obou případech prospějete svému zdraví, protože čaj obsahuje látky, které posilují naši imunitu. Přidáte-li do nápoje citron, chybu určitě neuděláte. Nemusíte se ještě prolévat horkým čajem jako v zimě, ale pozvolný přechod k jinému stylu pití i jídla je na místě.

Vhodné pokrmy

Nejen teplé nápoje nás mohou ochránit od nachlazení, které je při změnách počasí tolik nepříjemné. Také pokrmy, které mají schopnost organismus prohřát. Na trhu jsou například dýně hokkaido, z kterých se dá připravit jednoduchá a výborná polévka. Když do ní dáte pepř či kari, určitě při chladném večeru prohřejete své tělo a zabráníte rozvoji nachlazení. Obecně můžete volit poněkud více kořeněná jídla. Samozřejmě za předpokladu, že nemáte žaludeční vředy nebo nějaké jiné obtíže.

Nezanedbávejte prevenci

Hlavní je využít času, kdy je spousta ovoce v sadech a mít stálý přísun vitaminů. Jestliže chcete vše zdokonalit, můžete si dát vitaminy i navíc. Určitě se hodí vitamin C, který působí preventivně proti různým nemocem, ale kombinujte ho určitě s vitaminy řady B a také antioxidanty A a E. Více o vitaminu C si můžete přečíst v zajímavém článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008