Síla vitaminu C: Ve vysokých dávkách je nepřítelem nádorů i rakoviny

 Zdraví 
14. prosince 2017 23:08 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepodceňujte vitamin C, ve vysokých dávkách je léčivý Shutterstock
O prospěšnosti vitaminu C na lidské zdraví se ví dlouho. Málo se ale mluví o tom, že vitamin C ve vysokých dávkách je vysloveně léčivý. Jak moc je pro nás vitamin C důležitý a co s naším tělem dokáže?

První výzkumy a praktické zkušenosti s léčivými účinky vitaminu C pocházejí už z třicátých let minulého století. Tehdy byl úspěšně použit v boji proti záškrtu a dětské obrně. O pár let později se zase osvědčil při léčbě tetanu. Ve čtyřicátých letech byla vydána série článků na základě zkušeností s léčbou virového zápalu plic právě pomocí vysokých dávek vitaminu C.

Vitamin C je silný antioxidant, ochraňuje před nemocemi srdce, pomáhá hojit rány, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, zkracuje délku nachlazení a podporuje imunitu. Navíc se Vitamin C jeví jako skvělý doplněk i při klasické léčbě rakoviny - chemoterapii. Potlačuje návrat nádoru. Lékaři si pochvalují, že vitamin C je levný, netoxický a lehce dostupný.

Působení vitaminu C

Vitamin C zvyšuje produkci bílých krvinek a tím pomáhá k výraznému zlepšení imunity. Také pomáhá spoluvytvářet kolagen, který tvoří pojivové struktury. Když nemá tělo kolagen, tvoří zpevnění cév na bázi cholesterolu, což vede ke kornatění. Vitamin C je účinný antioxidant. Působí tak proti poškození tkání. Zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů. Brání vzniku parodontózy. Spolupodílí se na vstřebávání železa.

Denní dávka

Doporučená denní dávka je asi mezi 60 a 100 mg. Pro osoby, které žijí ve městě, ve stresu, kouří, pijí alkohol, dostávají se do kontaktu s různými chemikáliemi, pak spotřeba vitaminu roste. V případě počínající virózy, při silné únavě nebo nachlazení jsou prospěšné vyšší dávky – 500 až 1000 mg. Vitaminem C se nelze předávkovat, protože přebytky vyloučíme močí.

Na jaké nemoci působí

Nejúžasnější je, že vysoké dávky vitaminu C podané intravenózně mají léčivý účinek i na nemoci, které se zdají být jinak obtížně léčitelné. Typická je rakovina, kdy je celá řada vyléčených, ačkoliv klasická medicína tento postup stále odmítá.

Vitamin C si ale poradí i s ledvinovými kameny, s AIDS, s nemocemi srdce i se žloutenkou. Dávka pro léčebné účely je mnohonásobná proti běžné denní dávce, ale výsledky jsou pozoruhodné. Linuse Paulinga, dvojnásobného držitele Nobelovy ceny, sice označili za šarlatána, ale ke konci svého života užíval denně 12 000 mg vitaminu C, v době nachlazení zvyšoval dávku na 40 000 mg a dožil se úctyhodných 93 let.

Vitamin C jako zázračný lék

Zázračný lék je běžně dostupný v každé lékárně jako výživový doplněk. Samozřejmě ho ale naše tělo může přijmout i z některých potravin. Podle výzkumů ukázal vitamin C až desetkrát větší sílu než jeden z experimentálních onkologických léků. Dokáže totiž vyhledat kmenové rakovinné buňky a zabránit procesu, který se nazývá glykóza a je za vše zodpovědný. Tím, že ho vitamin C potlačí, zabrání ničivým buňkám získat energii na přežití.

Už v roce 1987 se ukázala síla vitaminu C. Chemik a nositel Nobelovy ceny zkoumal smrtelně nemocné onkologické pacienty. Některým denně podával 10 g vitaminu C. Za několik let téměř všichni zemřeli, až na třináct z nich. Právě těm byl podáván vitamin C. Dvanáct z nich dokonce nevykazovalo žádné příznaky onemocnění. Studie tedy už tehdy dospěly k závěru, že vitamin C poskytuje ochranu před rakovinou a celkově udržuje lidské tělo zdravé.

Jedna dávka stačí například při prevenci chřipky. Podání je ale nejlepší infuzí. To se pak dostane celá dávka do krve. Pak může působit protiinfekčně, protizánětlivě a antioxidačně. Pokud jde o běžné dávky vitaminu C ze stravy či tablet, do krve se nedostane přes střevní bariéru. Tělo vyloučí vitamin ven, i když ne všechen, žádnou megadávku údajně neudrží.

Pro prevenci cévních a nádorových onemocnění se doporučuje koncentrace vitaminu C v plazmě alespoň 0,9 mg/cl, což je denní příjem 100 - 200 miligramů vitaminu. 

Léčba bohužel není vhodná při onemocnění ledvin. Naopak infuze lze využít při prevenci chřipky, při alergiích nebo autoimunitních onemocněních, jako je Crohnova choroba. Nemocné ledviny většinou nebolí, ale jejich onemocnění se projevuje řadou relativně nenápadných příznaků.

Kde je ho nejvíce?

Šípky - šípky mají opravdu silnou koncentraci vitaminu C – ve 100 g dužiny najdeme 200 až 500 mg vitaminu C, což je skoro desetinásobek toho, co mají citrony.
Kustovnice čínská - plody Goji Berry jsou skvělým antioxidantem. Obsahují beta karoten, zeaxantin, lutein, xantofyl, lykopen a kryptoxantin. Málokdo ví, že jsou plody kustovnice čínské vydatným zdrojem vitaminu C. Obsahují až 500krát více vitaminu C než pomeranče.
Černý rybíz - černý rybíz je také velmi bohatý na vitamin C. Například při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc céčka než pomeranč.
Červená paprika - polovina syrové papriky obsahuje 142 mg céčka a jen 20 kalorií.
Růžičková kapusta - ve 100 g najdeme 115 mg vitaminu C.
Kiwi - 100 g kiwi obsahuje 90 mg vitaminu C. Kiwi navíc podporuje látkovou výměnu, takže se doporučuje i při hubnutí, zlepšuje zrak a pomáhá zvládat stres.
Brokolice - stejné množství vitaminu C jako kiwi obsahuje také brokolice.
Zelí - 100 g zelí má 49 mg vitaminu C, což je méně než třeba růžičková kapusta nebo brokolice, ale i zelí je velmi blahodárné pro naše zdraví.
Papája - 100 g papáji obsahuje 60 mg vitaminu C a navíc podporuje zdravé zažívání.
Jahody - 100 g jahod obsahuje podobně vitaminu C jako papája, což je stále více než poměranč. Navíc semínka jahod mají vysokou schopnost vázat se s těžkými kovy, například arsenem, a pomáhají je vylučovat z těla. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod