Pozor na vánoční depresi. Co vás o svátcích ohrožuje nejvíc?

 Zdraví 
13. prosince 2017 12:39 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Samota, stáří, Vánoce - špatná kombinace Shutterstock
Vánoce jsou svátky klidu a míru. Přesto každý rok před vánocemi dochází k nárůstu počtu lidí, kteří vyhledávají odbornou psychiatrickou pomoc. Jaké jsou příčiny? A jaká řešení? Máme informace.

Příznaky

Příznakem deprese obecně je sklíčenost, špatná nálada, pocit zmaru a radikální snížení výkonnosti. Drobné výkyvy nálady mohou být docela přirozené a nemusí znamenat pohromu. Jestliže se vás ale špatný pocit stále drží a přestáváte být schopni normálně fungovat a plnit své běžné povinnosti, měli byste přemýšlet o návštěvě odborníka. Za své potíže se rozhodně nestyďte a svěřte se s nimi nejprve svému okolí a potom i lékařům.

Proč právě o Vánocích

Vánoce jsou pro depresi dobrou živnou půdou. Důvodů může být hned několik. Jednak všude panuje výrazně vyšší shon a jsou kladeny poměrně vysoké požadavky na zařizování různých věcí. Lidé shánějí dárky, prodírají se přeplněnými obchodními domy, brouzdají na internetu, nestíhají. Blíží se konec roku, což znamená zvládnutí mnoha úkolů.

Předkládají se různá vyúčtování, stíhají se rozpracované projekty, dodělávají resty, které už nelze přenést do nového roku. Mnoho z nás navíc chce mít po svátcích ještě pár dní volna na hory a další odpočinek, což s sebou nese nutnost dodělat vše dřív, než svátky vypuknou.

Samota

Vedle stresu a přemíry úkolů je nejčastějším spouštěčem vánoční deprese pocit osamělosti. Ten může vyplynout například ze skutečnosti, že manželé tráví první Vánoce bez dětí. Ještě hlubší pocit samoty nastane po ztrátě životního partnera nebo u lidí, kteří už delší dobu žijí sami. Během roku lze tyto věci zvládat, ale vánoční svátky jsou pro některé lidi obzvlášť trýznivé svým důrazem na rodinu, děti, pohodu, lásku. Jestliže člověk vyhodnotí svou situaci tak, že nemá ani rodinu, ani děti, ani pohodu a lásku už vůbec ne, pak je zaděláno na pořádný problém.

Jak vše řešit

Jedná-li se o hlubokou depresi, nezbude, než se svěřit do péče odborníků. Naštěstí existují dobře fungující antidepresiva, která je lepší užít, protože poměrně rychle člověka dostanou zpátky do normálu a zabrání možné katastrofě. Člověk v depresi má samozřejmě nutkání si v některých případech sáhnout i na svůj život.

U lehčích forem si můžete dovolit zvládat problém i sami. Je třeba odhalit příčinu svého špatného naladění a nekompromisně ji odstranit nebo přeměnit. Jestliže jste zničení z toho, že na vás vyšla služba v zaměstnání, využijte to k hlubšímu rozhovoru se spolupracovníky. Naplánujte si domácí svátky na jiný čas a vše může být v pohodě. Jestliže jste opravdu sami, zkuste ze své samoty vyjít. Pokud nepřijde nikdo za vámi, zkuste vy přijít za někým, kdo byl do té doby také sám.

V některých případech může být dobrým řešením pořízení domácího mazlíčka, který na sebe upoutá pozornost a péči. Věrným přítelem je samozřejmě pes, ale může jít i o nějaké menší a méně náročné zvíře.

Stres

Je-li zdrojem vašich obtíží stres a přemíra úkolů, dejte si pauzu. Představte si, že jste opravdu nemocní, vezměte si dovolenou a dva dny prospěte. Uvidíte, že se zcela radikálně změní váš postoj k problému.

Hodně sportujte, spěte, vyhledejte spřízněnou duši, navštivte staré známé, které jste dlouho neviděli. Dejte si meduňkový čaj a snažte se být hodně na čerstvém vzduchu. V bytě mějte příjemné teplé světlo. Pozitivně působí svíčky a oheň. Nezahánějte problémy alkoholem, většinou to k ničemu nevede a koledujete si o závislost.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve